fbpx

The 3 Sisters Hotel – Tallin, Estonia

Trei surori nu e doar o piesă de Cehov, ci şi o piesă de design hotel din fostul spaţiu sovietic, de acolo de unde Marea Baltică, Golful Finic şi Golful Riga delimitează cea mai bogată ţară baltică, Estonia. În 2003, cu un an înainte de integrarea ţării în proaspăt lărgita Uniune Europeană, la Tallin, în chiar centrul său istoric se deschidea un boutique hotel ce avea să aibă ca oaspeţi şefi de stat, prim-miniştri, celebri rockeri şi chiar pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Text: Luiza Zamora
Foto: www.designhotels.com

Strania denumire a hotelului îşi dezvăluie la vizitare tâlcul: trei case negustoreşti siameze ridicate în 1362 pe principala arteră comercială a oraşului membru al Ligii Hanseatice. Li se cunosc proprietarii până în acel an, printre ei numărându-se breslaşi, consilieri ai oraşului şi chiar primari. Doi ani de renovare a clădirilor lăsate pradă deceniilor comuniste au insinuat designul modern între pereţii bătrânelor doamne, punând în evidenţă şi extinderile organice ale celor trei companioane. Complex, proiectul a evidenţiat respectul faţă de trecutul clădirii şi fusion-ul dintre creativitatea unui olandez finlandizat şi o estoniană olandizată. Cei doi au integrat în noua funcţiune valoroase elemente originare, precum o macara de lemn folosită la ridicarea nivelurilor şi complicata frescă de pe tavane descoperită sub 14 straturi de vopsea şi tapet, ce au fost cu acribie restaurate întru potenţarea interioarelor.

Crearea unui singur hotel din trei spaţii diferite, dar alipite, cu nivelurile decalate, fără un hol central sau un lobby, a exclus din start un layout convenţional. Decalajul dintre dintre cele trei clădiri a fost folosit în favoarea arhitecturii, având ca rezultat un conglomerat de coridoare, scări şi camere fluid conexate.

Autorităţile locale, doritoare de prezervarea centrului vechi, s-au implicat în restaurarea clădirii şi în alegerea materialelor. Plasticul, sticla şi elementele cromate au fost marginalizate, lemnul afirmându-şi supremaţia pe noua scară principală şi pe toate uşile camerelor. Nu doar că a surclasat materialele contemporane, dar a beneficiat şi de prelucrarea manuală efectuată de o largă echipă de tâmplari angajaţi de proprietar să croiască toate cele trebuincioase. Marea provocare a proiectului a venit tot de la autorităţile locale care, de ceva vreme, au impus o ciudată lege în ceea ce priveşte amplasarea luminatoarelor şi a ferestrelor la mansardă. Este permisă orice astfel de iniţiativă, cu condiţia ca noile ferestre să nu fie vizibile din Turnul Catedralei Sf. Olaf, iar hotelul se află chiar în imediata apropiere a catedralei…

Cele trei bătrâne surori nu au devenit după reşapare una singură, ci trei tinere, prezervându-şi şi împrospătându-şi caracterul diferit cu ajutorul mobilierului, al schemei de culori, al layout-ului ori al luminii. Cea mai tânără dintre surori este şi cea mai boemă şi iubitoare de artă în cinci camere. Îi place să contrasteze cu ceea ce era odată, iar gustul său pentru eclectism se simte pretutindeni. Cea mijlocie e şic. Cele şapte camere ale sale apreciază mobilerul clasic colectat din toate colţurile Estoniei. Cu o extravagantă predispoziţie pentru contemporaneitate, sora cea mare de opt camere găzduieşte totodată şi pivniţa cu vinuri franţuzeşti şi chiliene. De apreciat este faptul că micul dejun se poate servi până la ora prânzului în spaţiul public al hotelului şi până la ora 18 în dormitorul unde dotările preţioase, confortul şi atmosfera predispun la o intimitate prelungită.

O vizită la un astfel de hotel poate fi de fapt un bun pretext pentru o incursiune în istoria şi peisajul unei ţări renăscute din spaima roşie, cu o limbă la fel de intricată ca finlandeza şi cu o iarnă spectaculoasă, dar şi o perioadă de bună relaxare în compania numeroaselor programe cu care hotelul îşi gratulează eventualii amatori: escapada pentru îndrăgostiţi, o nuntă măreaţă, cu barca pe Marea Baltică ori plăcerea unui spa nordic.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0