fbpx

The Dune House

Amplasată la marginea sudică a satului Thorpeness din Suffolk şi creată de un grup de arhitecţi deja recunoscuţi pentru relaţia cu peisajul nordic, The Dune House este o reinterpretare ingenioasă a locuinţei tradiţionale englezeşti din zona de coastă. „Ne-am dorit mult să realizăm ceva care să nu fie doar potrivit cu peisajul şi societatea, ci şi foarte nou”, spune arhitectul Hakon Vigsnaes. „Acoperişul triunghiular e tipic englezesc, nu găseşti aşa ceva în Norvegia, şi atunci ne-am zis să speculăm acest element.”

Foto: © Living architecture
Text: Viorica Buică

Cu baza aproape complet transparentă, din sticlă şi beton, şi un acoperiş neregulat îmbrăcat într-un aliaj de oţel cu nuanţe de portocaliu, care reflectă cromatica mării din apropiere şi a cerului, casa arată ca un adăpost excentric protejat de dune. Parterul, unde se găsesc livingul, bucătăria, terasa şi un dormitor, este foarte deschis către împrejurimi, dar totodată ferit de capriciile vremii tocmai prin amplasarea în mijlocul dunelor. Mai mult, uşile vitrate pot glisa, oferind vizitatorilor perspective panoramice directe, lucru ce amplifică senzaţia de plutire a nivelului superior. Aici, experienţa clasică a dormitoarelor a fost îmbogăţită: fiecare dintre cele patru camere oferă o cadă de baie amplasată în aşa fel încât să poţi să te relaxezi în apa caldă privind către Marea Nordului şi la pajiştile din jur; pe lângă aceasta, există o baie cu toate facilităţile ataşată fiecărei camere, precum şi o mică bibliotecă şi o terasă pe nivel.

Dacă materialele folosite pentru amenajarea primului nivel (beton, sticlă şi aluminiu) ţin de o anumită stabilitate, greutate a casei, la etaj a fost folosit din plin lemnul, ceea ce aduce o amprentă marină locuirii, cu trimitere la cabanele din zonă.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0