fbpx

The Lake Home sau transformarea unei zone industriale, la Sibiu

ARHITECTURĂ: AAIM Architecture TEXT: Catrinel Negru FOTO: Vlad Pătru

Proiectul The Lake Home face parte dintr-o operațiune concertată de revitalizare a Lacului lui Binder, singurul lac din Sibiu, prin transformarea vechii arii industriale a fabricii de cărămidă Gustav Binder înființată în anii 1920 în zonă rezidențială și reamenajarea peisagistică a malurilor, lucrările fiind finalizate în 2021.

Pornind de la un dat – menținerea poziției și a volumetriei căminului muncitoresc P+1 aflat pe teren ‒– corpul C –‒ autorii au decis păstrarea tramei și a ritmului ferestrelor existente și dublarea structurii vechi cu un exoschelet din stâlpi de beton prefabricat legați cu grinzi metalice, care se continuă la etajele 2-3 și mansardă cu o structură integral metalică. Această dublare permite ieșirea în consolă cu balcoane și terase, care nu erau prevăzute în clădirea inițială. Marcarea nivelurilor preexistente cu finisaj din cărămidă aparentă și structura metalică foarte prezentă, de culoare verde, amintesc de istoria locului fără a ieși din imaginea contemporană.

_text1_SLH_002_IMG_1986-Edit_vladpatru

Pentru a se adapta suprafețelor necesare locuirii moderne, au fost cuplate câte două unități pentru a genera apartamente de două și trei camere (în câmp, respectiv în cele două extremități ale volumului) și au fost prevăzute goluri suplimentare în zonele de capăt. În volumul mansardei înalt cât două niveluri au fost amenajate patru apartamente de mari dimensiuni (3-5 camere), dintre care două tip duplex, care datorită înălțimii mari a podului au acces printr-o scară interioară la dormitoarele din zona coamei.

_text2_SLH_009_IMG_2282_vladpatru
Pentru a nu ilumina exclusiv zenital zonele de zi, apartamentele tip duplex au acces către cele două terase decupate din volumul acoperișului, iar living room-ul are un perete exterior vertical cu o fereastră care permite relația cu exteriorul. Cele două apartamente din capete au, din același motiv, zona de zi orientată spre timpanele clădirii, prin intermediul unui vitraj și al unei terase.  Pentru a include vizual mansarda în volumul principal, linia de cornișă a fost întreruptă pe alocuri, fie prin decupaje ale volumului, fie prin continuarea verticală a peretelui de fațadă, astfel încât linia de demarcație dintre cele două volume devine o linie de țesere care permite întrepătrunderea acestora.
_text3_SLH_008_IMG_2274_vladpatru

Aspectul industrial se perpetuează și la interior, unde spațiile comune sunt finisate cu plafoane din grilaje metalice, pardoseli mozaicate și placaje din MDF frezate. Detaliile pe curb (corpuri de iluminat, mobilier, decupaje), placările din lemn și tablourile care prezintă etapele realizării proiectului aduc căldura necesară locuirii. Atât la interior, cât și la exterior, plantele naturale abundente simbolizează renașterea zonei și redarea ei circuitului natural.

Apartamentele de la parter beneficiază de grădini proprii, iar cele de la etaje, de loggii și balcoane adânci pe care sunt amplasate ghivece și jardiniere care invită la petrecerea timpului în exterior. Învelitoarea din tablă fălțuită nu este singurul element metalic din imagine, deoarece accente de culoare verde apar la tot pasul: signalistica de acces, împrejmuirea transparentă, placarea muchiei teraselor și a grinzilor, finisarea plinurilor dintre ferestre cu tablă plană sau riflată orizontal, parapeții teraselor, toate creionează o imagine pastelată și în deplin acord cu natura din jur.

SECTIUNE
Secțiune
Plan parter
Plan etaj 3

PROIECT: The Lake Home; AMPLASAMENT: Str. Tractorului FN, Sibiua; SUPRAFAȚA TERENULUI: 3 060 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 3 134 mp; ARHITECTURĂ: AAIM Architecture; ECHIPA: Andrei Mitruș, Sonia Petrea, Alexandra Mitruș-Ion, Magda Mucenica; STRUCTURĂ: System Structural Design, Cristian Mitruș; INSTALAȚII: DL&D Instal; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Primitiv Plants; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo #216 / Lina Ghotmeh – Architecture / octombrie – noiembrie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0