fbpx


White November igloo

The Met, Singapore

Poate cel mai inovator proiect de până acum al echipei WOHA şi cu siguranţă cel mai premiat, The Met, un complex rezidenţial cu 370 de apartamente de lux situat în aglomeratul cartier Sathorn al Bangkokului, propune un model radical – un turn ventilat în mod natural, perforat pentru a lăsa loc perspectivelor către cer şi verde atât la propriu, cât şi la figurat. Este o necesară alternativă la sutele de turnuri închise, cu faţade de sticlă care au apărut în ultimii ani în întreaga Asie.

Text: Viorica Buică
Foto: Patrick Bingham-Hall

Lăsând deoparte structura eroică, dominatoare consacrată de America de Nord, expresie a unei competiţii a înălţimii şi a tehnologiei, WOHA au început să exploreze dimensiunile umane ale clădirilor de mare înălţime şi să favorizeze în dezvoltarea proiectelor aspecte precum confortul, adaptarea la climă, relaţia cu natura, spaţiile comune, flexibilitatea în folosire. Când li s-a oferit şansa să creeze o clădire rezidenţială icon în agitatul Bangkok, s-au raportat în primul rând la caracteristicile tradiţionale ale locuirii la tropice şi le-au translatat în mod inspirat pe verticală, cu multă atenţie pentru coerenţa ansamblului, dar şi pentru calitatea detaliilor.
Asemănător unei lame, The Met este alcătuit din şase turnuri, fiecare cuprinzând două şiruri de module intercalate; din cinci în cinci etaje, aceste turnuri sunt legate printr-o serie de spaţii comune şi private, spectaculoase prin amplasare şi prin facilităţi. Spaţiile dintre clădiri devin totodată tunele pentru vânt, prin care curenţii de aer se deplasează prin întregul complex. Datorită decalării existente între turnuri şi a spaţiilor interstiţiale, aproape toate apartamentele – cu două, trei şi patru camere – beneficiază de ferestre pe toate laturile, ceea ce asigură o foarte bună iluminare naturală a locuinţelor şi o ventilare pe măsură, fără a mai fi nevoie de aer condiţionat. Mai mult, copacii tropicali amplasaţi pe balcoanele apartamentelor şi în zonele de relaxare, precum şi faţada organică-vegetală care în timp va acoperi toate cele 66 de etaje, asigură o parte din umbrire şi purifică aerul. Proiectul nu face decât să concretizeze faptul că a locui la înălţime la tropice înseamnă aer mai rece, mai puţin praf, mai multă intimitate, mai multă securitate, mai puţin zgomot şi perspective mai frumoase.
The Met inovează nu numai în privinţa formei şi a aspectelor ecologice, ci şi în privinţa facilităţilor: în ciuda densităţii foarte mari, oferă utilizatorilor spaţii acoperite, grădini în aer liber, terase comune, zone pentru grătar, bibliotecă, săli de fitness şi pentru alte activităţi de destindere, piscine la înălţime, construind practic un mic oraş pe verticală, cu o structură care are la bază un modul de 9 metri.
Dincolo de raportarea conceptuală la un anumit stil local, influenţele culturii tailandeze se fac simţite în multe detalii precum folosirea plăcilor ceramice şi a lemnului pentru faţade, cromatica rezervată – gri, bej şi maro – inspirată din patternul templelor tradiţionale sau inserţiile strălucitoare din oţel care trimit la oglinzile prezente în aceleaşi temple.
Fie că-l analizăm la nivelul oraşului sau strict la nivelul clădirii, The Met se prezintă ca răspunsul perfect dat unei situaţii locale, adânc ancorat în specificitatea zonei, dar totodată capabil de a deveni un simbol pentru o nouă generaţie de turnuri, o generaţie care explorează forme şi texturi, noi funcţiuni şi tehnologii ecologice, translatând cu responsabilitate contextul urban actual şi în aer, la înălţime.
Aşa cum sublinia unul dintre autori, „clădirea are un caracter exemplar, nu atât prin utilizarea ultimelor tehnologii, cât prin faptul că reprezintă imaginea unui viitor cu alte priorităţI” (Wong Mun Summ).

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0