În dialog cu natura. The Mountain View, Shenzhen, China

Echipa biroului chinez Onexn Architects a transformat o clădire aproape abandonată dintr-o zonă muntoasă situată în imediata apropiere a oraşului Shenzhen într-un centru ce combină funcţiunea comercială şi de business cu cea de hub dedicat proiectelor culturale şi artistice. 

Cu o suprafaţă totală desfăşurată de aprox. 6.000 mp, clădirea are 5 niveluri şi apare ca punte de legătură între mediul construit – reprezentat de căminul studenţesc şi curtea care i se învecinează la est şi, respectiv, sud – şi cel natural – reprezentat de muntele Yanhan – la nord şi vest. Înainte de începerea lucrărilor de renovare, numai primul etaj mai era încă folosit, celelalte fiind într-o stare avansată de degradare.

Contrastul dintre construcţia de beton şi abundenţa naturii înconjurătoare i-a inspirat pe arhitecţi să restabilească un dialog între cele două şi să creeze un spaţiu interactiv, pentru a îndemna oamenii să interacţioneze atât cu clădirea, cât şi cu împrejurimile acesteia.

Situarea în cadrul complexului cultural şi de afaceri OCT LOFT a dictat noile funcţiuni, iar vecinătatea naturii a inspirat, pentru activităţile comerciale desfăşurate în interior, o abordare bazată pe integrare, singularitate şi complementaritate. Prin urmare, proiectul de renovare şi reconversie se bazează pe trei puncte cheie: combinaţia dintre artă şi comerţ, complementaritatea dintre spaţiile de lucru şi cele culturale şi accentul pus pe identitatea actorilor care îşi desfăşoară activitatea în interior.

În cadrul noilor faţade, suprafeţele albe alternează cu cele vitrate, menţinând în permanenţă dialogul dintre utilizatorii clădirii şi peisajul natural înconjurător, iar faţada estică este parţial ascunsă de vegetaţia abundentă. Arhitecţii au profitat de diferenţele de nivel din cadrul sitului pentru a muta intrarea principală pe faţada de vest, pentru ca aceasta să poată fi accesată de pietoni şi autovehicule pe un drum amenajat în pantă. Micul spaţiu public din faţa intrării oferă vizitatorilor o vedere panoramică asupra faţadelor de vest şi de sud, iar clădirea, n ansamblul ei, creează impresia de deal artificial, fiind compusă din volume suprapuse ce se ridică spre cer şi muntele Yanhan. Deşi unificate de culoarea alb, plăcile de faţadă au texturi diferite, complementare, creând un efect puternic.

În interior, primul nivel conţine recepţia, cel de-al doilea este rezervat pentru organizarea de expoziţii şi evenimente tip pop-up market, iar cel de-al treilea este ocupat de birouri. Nivelurile 4 şi 5 conţin o sală de expoziţii, o librărie, o galerie de artă şi un teatru. Casa scării a fost transformată într-un atrium luminous, iar terasele deschise, susţinute de stâlpi metalici, oferă perspective spectaculoase asupra împrejurimilor.

 PROIECT: Onexn Architects; COORDONATORI PROIECT: arh. Zhang Bo, arh Wang Jingjing; ECHIPA: arh. An Bingxiang, arh. Fu Yanli, arh. Qiu Jianhai, arh. Zeng Ming, arh. Wang Wanyue, arh. Yuan Jingjing, Cai Ziying (intern), Jiang Peichuan (intern); FINALIZAT: 2019