fbpx

The New Generation

Biroul de arhitectură RCKA a colaborat cu Consiliul din Lewisham şi comunitatea locală pentru implementarea unui centru comunitar care să le ofere tinerilor din zonă un spaţiu propice dezvoltării vocaţionale, petrecerii timpului liber şi consilierii de care au nevoie. Proiectul se bazează pe participarea activă a acestor tineri, de la consultarea iniţială, etapele proiectării, construcţiei până la parte din administrare şi întreţinerea clădirii finalizate.

Text: Ioana Diaconu
Foto: Jakob Spriestersbach, Ioana Marinescu

Centrul comunitar pentru tineri The New Generation vine în întâmpinarea nevoii de a dezvolta o strategie durabilă pentru comunitatea locală, într-unul din cele mai sărace cartiere londoneze şi într-un moment în care trebuie să facă faţă în mod echitabil fluxului constant de emigranţi din zonă. Soluţia ofe­rită de RCKa are câteva aspecte-cheie, esenţiale în contextul dat: este vorba de o platformă deschisă, cu spaţii care evoluează continuu în raport cu necesităţile utilizatorilor. Acest lucru a fost posibil printr-o pers­pectivă nouă asupra designului integrat, flexibil chiar şi după finalizare şi accesibil, şi prin dialogul cu comunitatea în toate etapele dezvoltării.

Un spaţiu central încăpător delimitează diferitele nivele şi formează un punct de atracţie al clădirii, invitând vizitatorii să interacţioneze cu încăperea şi să o persona­lizeze constant. O grindă de rezistenţă solidă traversează întreaga construcţie dintr-un capăt în celălalt, definind camerele şi spaţiile deschi­se şi organizând totodată zonele cu plan deschis. Rezultatul în ansamblu este o clădire modernă, cu facilităţi multiple, printre care menţionăm un panou de căţărare, o cafenea şi bucătărie pentru

cursuri, zone de relaxare cu diverse tipuri de jocuri/sport, studiouri de înregistrare, o cli­nică, spaţii pentru dans şi alte spectacole, săli de conferinţă şi un laborator de informatică. Dincolo de aceste facilităţi prestabilite, oferă o serie de spaţii nedefinite,

gândite ca nişte platforme deschise pe care vizitatorii sunt încurajaţi să şi le însuşească şi să le folosească, adaptându-le într-un mod creativ, în funcţie de propriile nevoi. Arhitectura nu este astfel una statică, ci răspunde capacităţii de schimbare a tine­rilor, pe care vrea de altfel să-i implice cât de mult posibil în viaţa centrului.

O seră cu plante ornamentale îmbracă cele trei nivele ale clădirii pe partea de est, brăzdată de balcoane la diferitele etaje, spaţii de evadare şi de relaxare atât de necesare într-un mediu urban aglomerat. Sera are şi un rol de zonă tampon pentru izolarea termică şi fizică de terenurile externe de joacă, cu suprafeţe lăsate nefinisate pentru diverse utilizări.

Clădirea este construită în întregime din lemn stratificat, iar la interior, grinzile expuse sunt uşor lăcuite, contrastând cu pardoseala robustă cu un model în carouri gri şi, pe alocuri, cu textură rustică de stejar. Sala centrală pune în evidenţă o paletă caldă de materiale, cu tâmplărie şi indicatoare în culori complementare, generând o atmosferă prietenoasă.

La exterior, clădirea este acoperită cu panouri din policarbonat translucid, cu un profil uşor curbat. La nivelul străzii, unde se cerea o finisare mai consistentă, s-au folosit panouri prefabricate din beton ultra performant, după mulajul profilului policarbonat de la etajele superioare. Această combinaţie de refracţie şi reflecţie a luminii creează impresia unor pliuri ca de cortină, încadrate de benzi de aluminiu.

RCKa a identificat o oportunitate în strategia de dezvoltare a consiliului local şi a fost un partener esenţial în atragerea fondurilor. Succesul proiectului în comunitate este de­monstrat de răspunsul pozitiv al tinerilor din Lewisham, prezenţi la centru în număr de aproape 200 în fiecare seară (o confirmare clară a nevoii unui astfel de spaţiu).

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0