fbpx

The Sage Gateshead

Din impresionantul portofoliu al lui Norman Foster lipsea un spaţiu dedicat muzicii şi spectacolelor. Acum doi ani, această „carenţă” de proiect s-a rezolvat: în nord-estul Angliei, în Gateshead, arhitectul şi echipa lui au inaugurat un spectaculos şi experimental centru, un fel de „casă” a muzicii şi a descoperirilor muzicale. Construcţia a primit chiar înainte să se deschidă Premiul Robert Stephenson pentru concept şi design.

Text: Viorica Buică
Foto: © Nigel Young /Foster and Partners

După concertele de inagurare din 17 decembrie 2004, succesul Sage Gateshead a continuat: Premiul pentru cea mai reuşită clădire publică, în cadrul Premiilor Industriei de Construcţii Britanice pe 2005, Premiul pentru design al RIBA, Premiul de design Gold Roses pentru cea mai bună clădire publică, Premiul pentru Design şi Inovaţie RICS North East Renaissance etc.

Clădirea este una specială din multe puncte de vedere. Planificarea în detaliu a spaţiilor a durat aproape 10 ani, fiind consultaţi foarte mulţi specialişti din domeniul muzicii şi din alte domenii adiacente. Cele 70 de milioane de lire sterline care au fost investite au fost strânse prin subscripţie publică şi cu ajutorul unor susţinători privaţi (cel mai important, The Sage Group, a dat şi numele centrului). Week-end-ul de inaugurare nu a fost unul tradiţional: în locul unui concert de gală, au fost organizate spectacole în diverse stiluri, tocmai pentru a arăta că niciun gen de muzică nu va fi exclus din acest spaţiu. Centrul, ce se întinde pe 20 000 mp, poate fi vizitat gratis, până la 16 ore pe zi, 363 de zile pe an. Şi nu numai…

Este greu de spus dacă centrul Sage Gateshead continuă fidel linia celor mai recente proiecte ale lui Foster. Reuşeşte însă să realizeze acea adecvare completă la peisaj ce l-a consacrat pe arhitectul englez. Situată pe malul sudic al râului Tyne, construcţia oferă privelişti spectaculoase ale oraşului Newcastle sau ale podurilor Tyne şi Millenium. Silueta ei ondulată şi în crescendo, strălucitoare datorită panourilor din sticlă, a devenit deja un punct de referinţă în arhitectura contemporană.

Localnicii din Gateshead se mândresc cu două săli concepute la standarde acustice excelente, cea mai mare numărând 1700 de locuri, cu o sală uriaşă pentru repetiţii, cu un Centru pentru Educaţie Muzicală de 25 de camere, cu un generos spaţiu de informare în domeniul muzical, cu un spaţiu de relaxare (Barbour Room), cu studiouri, cafenele, baruri şi braserii. Toate stau adunate sub cupola în formă de cochilie, cu structură din oţel, în mijlocul lor Norman Foster creând un imens hol, spaţiu director şi de întâlnire.

Clădirea se organizează în jurul celor trei săli principale, lucru ce a permis specialiştilor să urmărească cu atenţie fiecare detaliu legat de proprietăţile acustice ale spaţiului. Deşi capacitatea efectivă a sălii principale este mică în comparaţie cu alte proiecte similare, aceasta a avut de câştigat în ceea ce priveşte acustica, modelul fiind renumitul Musikverein din Viena. Lambriurile (casetele) de pe tavan se pot ridica sau coborî, iar pereţii laterali din lemn pot fi acoperiţi cu draperii speciale, permiţând astfel schimbarea profilului de sunet al spaţiului astfel încât să se poată adapta oricărui tip de muzică. Chiar şi spaţiul de trecere a fost gândit cu anumite proprietăţi acustice, pentru a găzdui manifestări muzicale informale.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0