fbpx
Toggenburg – din vale până în vârf

Regiunea Toggenburg, în Elveția, constituie o destinație îndrăgită pentru petrecerea vacanțelor, iarna și vara. Străbătută la orizontală de râuri și pârâuri, ea profilează pe verticală nuanțate unduiri de dealuri și zigzaguri de munți. Atât pitorescul naturii, cât și păstrarea conștientă a arhitecturii și culorii locale explică în parte farmecul locului. În plus, pentru a-i diversifica forța de atracție, în vremurile mai recente localnicii au investit în amenajări care asigură turismului forță și stabilitate.

IMG_6642

IMG_6672

IMG_6673

IMG_6695

Pe valea Râului Thur, în satul Unterwasser, se află unul dintre numeroasele trasee de drumeție ale zonei. El duce la o cascadă spectaculoasă, considerată (ca toate cascadele de altfel) un punct cu energii benefice. Accesul nemijlocit prin stâncă a fost înfăptuit în 1927, la inițiativa unui localnic. El și-a mobilizat consătenii pentru a excava o galerie în stâncă prin detonări succesive. Cu mândrie, oamenii locului povestesc despre efectele pozitive ale acestei îndrăzneli: învigorarea turismului, vizita reginei Olandei și turnarea unui film european.

IMG_6697

IMG_6710

IMG_6717

La un nivel mai sus, în satul Mogelsberg, a fost construită acum câțiva ani o platformă din lemn de peste 500 m lungime, care șerpuiește printre vârfurile copacilor. În funcție de relief, ea atinge pe alocuri o elevație de 50 m de la sol. Plimbarea „la înălțime” oferă fără dificultate perspectiva păsărilor oricărui vizitator, de la mic la mare. Ea este frecventată anual de largi categorii de turiști, de la familii cu copii, școli cu programe pedagogice până la excursii de pensionari.

IMG_6645

IMG_6658

IMG_6661

 

IMG_6665

IMG_6720

IMG_6723

IMG_6731

IMG_6879

IMG_6881

Continuându-ne urcușul, întâlnim un alt punct de interes al zonei, „Der Klangweg” ­ „Drumul sunetelor”. Pe o lungime de circa șase kilometri, la o altitudine de peste 1 000 m, se poate parcurge un traseu ușor și amuzant. El este punctat cu 27 de instalații sonore puse la dispoziția trecătorilor pentru a le însufleți. O plimbare ideală pentru curioși, indiferent de vârstă, cărora frumusețile naturii nu le sunt de ajuns.

IMG_6733

IMG_6737

IMG_6742

IMG_6745

IMG_6747

IMG_6748

IMG_6766

IMG_6769

Pe unul dintre cele mai înalte puncte din Toggenburg, piscul Chässerugg, la peste două mii de metri, se urcă cu funicularul și apoi cu telecabina. Vara, natura așterne cu generozitate un covor de flori multicolore: miozotis, ranunculus, enzian și câte altele. Iarna, același punct este o bucurie a schiorilor. Ajunși pe culme, turiștii se răspândesc pe poteci în toate direcțiile și se contopesc cu peisajul stâncos. Sau contribuie la îmbogățirea lui cu spontane și pietroase opere de artă. Panorama de 360° îmi taie respirația și îmi stimulează fantezia: mă simt aproape de astre și de întreg universul. Privesc impozanta cabană care se profilează pe coama muntelui și gândul mă duce la o navă cosmică: stabilă, dar elansată. Înconjurată de nori în formă de farfurii zburătoare, îmi pare gata să-și ia zborul alături de ei într-o aventură intergalactică. La câțiva pași mai departe o enormă platformă montană mi se arată ca un loc ideal de aterizare pentru extratereștri.

IMG_6780

IMG_6781

IMG_6792

Sigur, acestea sunt născocirile mele de moment. Nu știu dacă celebrul duo de arhitecți Jacques Herzog și Pierre De Meuron s-au lăsat inspirați de asemenea închipuiri când au proiectat acest chalet. Știu doar că s-au cunoscut la grădiniță la o vârstă la care viața este guvernată de joacă și imaginație. Și mai știu că anul acesta au sărbătorit împreună venerabila vârstă de 70 de ani. Pe drumul carierei lor comune, au lăsat în urmă, și continuă să o facă exact în acest moment, zeci de opere monumentale pe întreg mapamondul. Pentru a enumera doar câteva: renovarea galeriei Tate Modern în Londra, Stadionul Național din Beijing, Elbphilarmonie în Hamburg sau Prada Store în Tokio. Se poate spune că în imperiul creațiilor lor soarele nu apune niciodată. Printre toate acestea iată și o „mică haltă” în Alpii locali.

IMG_6793

IMG_6812

IMG_6860

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0