Tonuri bogate de gri într-o amenajare unde lumina este actorul principal

Acest apartament generos din București, cu o suprafaţă de aproximativ 180 mp, a fost cumpărat deja mobilat, în urmă cu câţiva ani, de către o familie cu doi copii. Dorinţa de a refuncţionaliza şi redecora interiorul a pornit de la nevoia proprietarilor de a se simți „acasă”, de a-şi transforma locuinţa  într-un spaţiu care să spună, cu adevărat, povestea lor și să răspundă dinamicii familiale.

Astfel, conceptul de amenajare Pianoterra – care a presupus atât recompartimentarea şi remobilarea apartamentului, cât şi reimaginarea lui într-un stil vizual nou şi coerent – a pornit de la valorile după care proprietarii îşi ghidează viaţa: structură, simplitate şi lumină.

Soluția de recompartimentare aduce bucătăria deschisă în zona de zi şi o dublează cu o a doua bucătărie, ascunsă de o ușă filomuro. Un mic birou completează zona de intrare, iar holul de acces a fost lărgit pentru a acomoda o garderobă spaţioasă. Mai mult, pereții au fost ajustați astfel încât să permită cât mai multe depozitări ascunse. Deoarece conceptul stilistic are la bază simplitatea, materialele și schema cromatică au fost reduse până la esențializare – lemn, beton aparent şi nuanţe exclusiv de gri.

Cum holul de intrare este zona emblematică a casei, care urează bun venit vizitatorilor şi semnalează pătrunderea într-un spaţiu marcat de personalitatea proprietarilor, peretele cu cele două uși filomuro, finisat cu tapet, este decorat cu o grafică ce are o semnificație specială pentru familie.

Zona de zi este cea care dă numele proiectului, Light Comes First, arhitecţii lăsând lumina naturală, orientată spre sud, să fie principalul element ce decupează geometrii spațiale. Astfel, toate volumele prezente sunt reduse la minimum, cu forme geometrice structurate, care prind viață când lumina pătrunde în interior.

light_comes_first_3Dormitorul matrimonial este tratat monocrom, cu nuanţe de gri albăstrui, pentru a defini un spaţiu învăluitor și profund, care încurajează relaxarea. Dormitoarele copiilor au un aer atemporal, fără o tematică specifică unei anumite vârste și cu cât mai puține decorațiuni și obiecte ce ar putea contribui la un sentiment de „încărcat”, dar reuşesc, în acelaşi timp, să reflecte interesele acestora.

În ceea ce priveşte cele trei băi, ele au fost abordate ca spații scenografice, cu alăturări surprinzătoare de texturi. Atât placările ceramice imitaţie de terrazzo bleu, cât şi mozaicul ce imită aspectul lemnului sunt marca Porcelanosa, furnizate de Diseño.

light_comes_first_4
Obiectele sanitare poartă, de asemenea, semnătura Noken Porcelanosa, cu excepţia lavoarului şi a căzii freestanding din baia matrimonială, fiind parte din colecția producatorului Galassia, cu o estetică definită de linii rotunjite, puternică şi, în acelaşi timp, reconfortantă.

light_comes_first_5

PROIECT: Light Comes First; ARHITECŢI: Pianoterra, arh. Alina Vîlcu, arh. Gabriel Ciobanu; FINALIZAT: 2020