fbpx

Tonuri nordice în București

Ergonomia în design înseamnă crearea de spaţii uşor de folosit, ce pun accent pe confortul şi bunăstarea utilizatorilor şi încurajează comunicarea între aceştia şi relaxarea activă. În cazul apartamentului pe care vi-l prezentăm aici, cu puternice influenţe scandinave, ergonomia înseamnă a valorifica din plin un spaţiu relativ redus, trecând cu meticulozitate prin toate aspectele practice ale locuirii contemporane şi păstrând, în acelaşi timp, în vedere nevoia de destindere şi de creare a unui mediu propice momentelor de calitate.

Text: Anca Rotar
Foto: Cosmin Dragomir

Tonuri nordice în București

Situat într-o zonă rezidenţială a Bucureştiului, apartamentul amenajat de echipa de arhitecţi Studio 1408 se desfăşoară pe o suprafaţă de 90 mp. Layout-ul interior este unul explicit modern, definit de un echilibru optim între deschiderile cerute de principiile designului contemporan şi închiderile necesare pentru asigurarea intimităţii. Astfel, în componenţa apartamentului intră un living cu bucătărie deschisă, un dormitor, un spaţiu de lucru, precum şi două băi. Conceptul ce stă la baza amenajării este unul în mod decis minimalist, în deplin acord cu stilul de viaţă urban al beneficiarilor. La nivel estetic, influenţa principală a fost cea nordică, mai precis modelul bitonal, ce se bazează pe nuanţe de alb şi gri, temperate de prezenţa caldă a lemnului şi a tonurilor revigorante şi dinamice de galben ocru şi turcoaz, alese pentru un plus de energie.

Tonuri nordice în București

În zona de living – în cadrul unei locuinţe, cea mai potrivită pentru experiment şi accente de design – tavanul din beton aparent, în combinaţie cu pereţii din cărămidă, corpurile de iluminat asemănătoare celor folosite în studiouri şi mesele din lemn şi metal, pe rotile şi cu un aspect neprelucrat, conferă spaţiului un aer industrial, ironic şi ludic. Acesta este temperat însă prin prezenţa unor elemente naturale, printre care se numără parchetul periat şi uleiat, cu aspect vintage, dar şi covorul cu motiv geometric, de inspiraţie scandinavă, ale cărui culori se regăsesc în tapiţeria şi pernele decorative ale canapelei. Lângă insula de bucătărie, cu blat de lemn lucios, unicul scaun galben-ocru contrastează „încăpăţânat” cu „vecinii” ce respectă linia directoare de gri a amenajării, şi aduce o notă de inedit şi umor.

Tonuri nordice în București

Tonuri nordice în București

Ceasul de perete, a cărui rigurozitate este îndulcită prin forma uşor rotunjită a colţurilor, reafirmă, la rândul său, influenţa nordică.   Acelaşi concept este prezent, într-o variantă puţin îmblânzită, şi în cadrul dormitorului. Cele mai ilustrative exemple sunt tavanul care a fost decopertat parţial până la beton şi corpurile de iluminat care urmează tot o linie industrială, fiind susţinute de un sistem de scripeţi vechi, recuperaţi şi recondiţionaţi, pentru a primi un aspect modern. Totodată, este important de menţionat că beneficiarii acestui proiect au solicitat un spaţiu unde să îşi poată exersa (şi exercita) creativitatea. Soluţia – simplă, elegantă şi, desigur, ergonomică – a fost cea de a lăsa liber peretele turcoaz din hol, pentru ca acesta să fie transformat în loc de expunere pentru o întreagă serie de decoraţiuni home-made.

Tonuri nordice în București

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0