fbpx

Tony – sistemul de răcire din argilă imaginat de Lea Lorenz

_princ_tony_product_in-situ

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Lea Lorenz

Pentru toți cei care au avut vreodată dilema păstrării sau nu a legumelor și fructelor în frigider, deoarece în bucătărie era prea cald, răspunsul este Tony, un sistem de recipiente de răcire pe bază de evaporare a apei conceput de către designerul Lea Lorenz. Argila stă la baza recipientelor înscriindu-se într-un demers sustenabil și invitându-ne la consum conștient și responsabil.

Avem ocazia să explorăm veleitățile ludice ale designului industrial grație proiectului Tony semnat de designerul Lea Lorenz. Practic și util, Tony își va găsi loc în orice bucătărie, fiind un recipient bazat pe procesul răcirii prin evaporare, păstrând fresh alimente care nu trebuie conservate în frigider, ca de exemplu fructele și legumele. Realizat din argilă Raku, provenită din regiunea Westerwald din Germania, Tony propune un sistem de recipiente care se pot suprapune pentru a conserva separate fructele și legumele sensibile, care își pierd savoarea dacă sunt păstrate la temperaturi mult prea scăzute. Fiecare recipient din lut are propria tavă de apă și un capac, asigurând astfel o funcționare independentă. De asemenea, cooler-ele au dimensiuni diferite vizând și ergonomia spațiului în care vor fi așezate. Temperatura din interior se menține între 13 și 17 grade, ceea ce asigură o conservare adecvată a legumelor și fructelor, având consecințe benefice și asupra consumului responsabil.

text1_tony_lea_lorenz_1

După cum subliniază Lea Lorenz, „nici extragerea materiei prime, nici producția lui Tony sau utilizarea produsului nu eliberează substanțe nocive pentru mediu”. Argila este arsă la cea mai mică temperatură posibilă, 1 000 grade, consumând în acest fel cât mai puțină energie posibil și lăsând o textură mai poroasă materialului. Tony are un corp robust menit să reziste în timp, însă chiar și dacă acesta nu mai este funcțional, lutul poate fi reciclat și reutilizat la fabricarea unor noi sisteme de răcire. „Tony demonstrează abordarea experimentală și științifică a argilei și depozitarea corectă a alimentelor selectate”, ne spune Lea și dovedește că designul ne poate oferi surprize care bifează cu brio calități precum simplitatea, funcționalitatea și sustenabilitatea. Proiectul Tony a fost prezent și în cadrul Dutch Design Week (DDW) la Eindhoven, în octombrie 2023.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0