fbpx

Toulouse – Café, Brasserie

Deschisă acum mai multă vreme în centrul Clujului, cafeneaua Toulouse reia ideea creării unui spaţiu contrastant, marcat de o identitate al cărei specific trimite la braseriile pariziene de sfârşit de secol XIX (Belle Epoque).

Text: Sabin Bors
Foto: Dacian Groza

Cafeneaua s-a vrut a fi un loc sofisticat, dar primitor, iar alegerea artistului Toulouse Lautrec ca sursă de inspiraţie pentru identitatea vizuală şi pentru atmosfera de ansamblu a localului vine să accentueze filiaţia amenajării şi caracterul său aparte.

În spaţiul braseriei clujene, lucrările artistului francez, care a vrut să realizeze o imagine pătrunzătoare a epocii în care a trăit, se regăsesc descompuse, în compoziţii de rame vechi, sugerând colajul şi fragmentul ca elemente de legătură inconştientă între oameni.

Cei aproximativ 260 mp descriu un spaţiu principal, cu zonă de bar, şi un spaţiu secundar, în care s-a urmărit inserţia unor elemente specifice. Dialogul între băncile tapiţate şi podelele păstrate în carouri ceramice alb-negru sugerează un interior modern, accentuând definiţii discrete ale spaţiului. Jocul dintre alb şi negru, care subîntinde suprafaţa amenajării, generează o atmosferă vie, luminoasă, ce invită la apropiere. Utilizarea proporţională a acestor elemente nu ţine de dorinţa de a crea o anumită profunzime a spaţiului (printr-un raport inegal între alb şi negru), ci mai degrabă de o atmosferă de jovialitate.

Scaunele din lemn curbat stil Thonet, mobilierul de bar din lemn de nuc masiv sau mesele cu blat din lemn de nuc cu picior de fontă stabilesc, ca şi în cazul Nuka, un cadru firesc şi relaxat, unde oamenii pot comunica în mod liber şi destins, bucurându-se de experienţele traiului citadin.

Adresa: Piaţa Unirii 12, Cluj-Napoca

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0