fbpx

Tower Park

În capitala Republicii Cehe, un fost turn de televiziune a fost transformat într-un inedit boutique hotel, cu o singură cameră şi un restaurant spectaculos. Deşi la prima vedere greu de imaginat, mai ales având în vedere structura construcţiei – trei tuburi verticale între care sunt suspendate o serie de cabine –, reconversia s-a dovedit a fi un adevărat succes. Tower Park reprezintă astfel un exemplu a ceea ce poate rezulta dintr-o abordare „în afara cutiei”. Sau a cabinei.

Text: Anca Rotar
Foto: © Atelier SAD

Proiectul le-a oferit arhitecţilor ocazia unei întoarceri în timp, în perioada anilor ’80, deceniul în care a fost construit turnul, principala sursă de inspiraţie fiind stilul „maşinismului ceh”, la rândul său bazat pe estetica science-fiction-ului clasic din anii ’60. Pentru că spaţiul iniţial avea un caracter foarte fragmentat, într-o primă fază autorii s-au ocupat de reorganizarea interioarelor în vederea amenajării holului de intrare, zonei de cazare şi restaurantului şi a celor două observatoare. Reconversia a presupus, de asemenea, şi înlocuirea echipamentului tehnic, prin introducerea unui transmiţător electric şi a echipamentelor ataşate acestuia, ce au fost amplasate la nivelul superior al construcţiei, alături de bucătărie şi zona de cazare, funcţiunile fiind, aici, net separate.

Accesul în clădire are loc prin spaţiul atriumului, poziţionat pe o platformă ridicată faţă de nivelul parterului, de unde mai multe lifturi conduc spre zonele destinate vizitatorilor. În amenajarea etajelor ce servesc drept observatoare, arhitecţii şi-au dorit să deschidă spaţiul atât cât le permitea structura metalică a clădirii. Astfel, după deschiderea uşilor liftului, vizitatorii se regăsesc într-un spaţiu liber, cu o perspectivă de 360 de grade asupra împrejurimilor, ce poate fi folosit şi pentru organizarea de evenimente, de la expoziţii multimedia la petreceri private. Mai mult, una dintre cabinele de observaţie a fost mobilată cu fotolii suspendate tip bubble, unde vizitatorii se pot relaxa ascultând sunetele oraşului.

Nivelul restaurantului este cel care păstrează cel mai mult din organizarea iniţială, fiecare dintre cele trei cabine primind o nouă funcţiune şi găzduind, astfel, restaurantul propriu-zis şi, respectiv, zonele de bistro şi lounge bar, destinaţia fiecăruia dintre acestea fiind marcată în mod clar. Astfel, o generoasă vitrină de vinuri este amplasată la intrarea în restaurant, o a doua, cu deserturi, în faţa bistro-ului, şi un bar cu decoraţiuni de sticlă, elegant iluminat, delimitează spaţiul lounge-ului. La acelaşi nivel, în centrul holului, a fost amplasată o monumentală scară circulară cu trepte din metal, fiecare cu o altă formă, ce conduce spre spaţiul de cazare.

În ceea ce priveşte mobilarea spaţiilor, arhitecţii au prevăzut o serie de obiecte tip insert, ce conferă fiecărui interior o identitate puternică. Prin urmare, spaţiul restaurantului este ordonat prin prezenţa unui gard artificial, realizat din sârmă de oţel cu elemente decorative din sticlă ce preiau planul podelei, iar zona de bistro este dominată de o canapea organizată pe trei nivele, de unde oaspeţii pot admira priveliştea oraşului.

La nivel de finisaje, o soluţie ingenioasă o reprezintă plafoanele realizate din gips-carton cu găuri împuşcate ce adăpostesc corpurile de iluminat, precum şi gurile de ventilaţie, senzorii de foc şi alarmele.

Pe viitor, arhitecţii îşi doresc să aducă o completare proiectului Tower Park prin amenajarea unui mini-muzeu dedicat istoriei oraşului Praga.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0