fbpx

Tradiția lichiorului chinezesc convertită în boutique hotel

ARHITECTURĂ: Zhijian Workshop TEXT: Manuela Zipiși FOTO: ©Aurelien Chen, ©Li Xin SCHIȚĂ: Jiang Ze, @Zhijian Workshop

În orașul chinezesc Yan’an, arhitecții de la Zhijian Workshop și-au imaginat cum ar arăta un spațiu care derulează scenografic istoria preparării lichiorului. Rezultatul este un boutique hotel desfășurat pe o suprafață de 2.139 mp care îi invită pe călători să trăiască în poveste prin toate simțurile.

Un proces de renovare a condus la apariția unui boutique hotel care stă sub semnul tradiției lichiorului chinezesc. Echipa Zhijian Workshop s-a inspirat din cele mai mici detalii ale procesului de fabricare a lichiorului pentru a converti clădirea din Yan’an într-o călătorie în lumea licorii amintite. Una senzorială, care impregnează fiecare cameră și spațiile comune cu detalii și texturi ce invocă semințele, procesul de fermentație ori culoarea lichiorului. Popularea spațiilor interioare și exterioare a dus la conectarea diverselor părți printr-o legătură artistică care îi poartă pe oaspeți prin diversele stadii ale procesului de preparare a lichiorului.

Cum totul începe de la sămânță, în lobby a apărut o instalație de tuburi din plexiglas în care semințele își unesc forțele într-o apariție de mare efect. Și tot aici, dar și pentru a marca vizual spațiile exterioare, mari vase ceramice au fost integrate în podea alcătuind un covor care se continuă în spațiul exterior, devenind o fântână. Vasele amintesc de cele antice din ceramică, folosite în procesul de fermentație a alcoolului, evocând curțile vechilor distilerii. Un următor pas ne aduce în fața barului, în modelarea căruia au fost folosite cărămizi vegetale alcătuite dintr-un compozit pe bază de drojdie și mucegai specific distilării, „Jiu Qu”. Cât despre blatul din terrazzo, acesta a fost realizat custom cu bucăți verzi din sticlele de lichior, întregind experiența deopotrivă vizuală și olfactivă a barului.

4 - Photo-01-P1-1J7A9360-HDR-Panorama

În camere este continuat jocul cromatic al materialelor și texturilor ce amintesc de lumea lichiorului: siluetele semințelor se integrează în finisajul pereților, iar corpurile de iluminat sau mobilierul amintesc de ustensilele prezente în proces, cum ar fi coșurile din răchită. Ambientul este unul luminos, al detaliilor bine puse în scenă, un univers în care ideea de relaxare este nuanțată și completată de către povestea tematică a întregului ansamblu. Obiectele decorative vin să întregească, discret, acest ambient.

Vom finaliza parcursul în spațiul exterior, care continuă firul senzorial al experienței. Instalația din curtea principală evocă procesul transformării lichidului prin condensare, din abur în picături de alcool. Piatra, metalul, ceramica, sticla și natura se convertesc în ingredientele principale ale redefinirii spațiului. Un boutique hotel care se ridică la înălțimea așteptărilor genului: nu numai că spune o poveste, dar își și invită oaspeții să devină parte din aceasta.

6 - Photo-042-R-1J7A9200-Panorama
7 - Photo-052-R-1J7A9531-Panorama

PROIECT: renovare boutique hotel; AMPLASAMENT: Yan’an, Shanxi, China; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ: 2.139 mp; ARHITECTURĂ: Zhijian Workshop; PARTENERI LIDERI DE PROIECT: Aurelien Chen, Wang Ke yao; LIDER DE PROIECT: Aurelien Chen; SUPERVIZARE SIT CONSTRUCȚIE: Li Xin; COLABORATOR: Beijing Yangmei Co-creation Art Development Co., Ltd. (peisagistică); CLIENT: Zuo Ke Mei Su Decoration Design Co., Ltd of Shaanxi Tourism Group; FINALIZAT: 2020

 

Articol publicat în igloo #209 / Reprezentare în arhitectură / august-septembrie 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0