Tradiţie, modernitate şi sustenabilitate într-un sat breton de pescari. Casa (lui) „Santinelă”, Audierne, Franţa

Demult, în comuna Audierne de pe coasta Britaniei, trăia un pescar poreclit „Santinelă”, deoarece obişnuia să observe oceanul de pe dealurile de deasupra portului din sat. Un secol mai târziu, descendenţii săi au cumpărat un teren ce se deschide spre acelaşi orizont privit de strămoşul lor. Arhitectul Aurélien Chen a creat pentru ei o locuinţă hibrid, care stabileşte un dialog armonios cu casele tradiţionale din vecinătate şi cu peisajul încă sălbatic.

 Construcţia este amplasată pe un sit îngust şi neregulat, aproape de intrarea în sat. Deoarece un volum compact ar fi avut un impact prea puternic asupra contextului, arhitectul a ales să împartă casa în trei volume mai mici, fiecare paralel cu una dintre laturile terenului: unul principal, o structură din lemn cu formă de hambar, şi două mai mici, cu un aspect contemporan mai pronunţat.

Sentinel_House - Aurelien_Chen_10

Acoperişul în trei ape şi diferenţele de nivel maximizează spaţiile interioare, în acelaşi timp minimizând dimensiunea clădirii şi oferind vedere către ocean cu un impact minim asupra împrejurimilor.

Sentinel_House - Aurelien_Chen_11

Mai mult decât o reinterpretare a caselor tradiţionale bretone, proiectul constituie un gest de adaptare la un sit atipic şi la un ţesut construit ce se constituie într-o alăturare de tipologii arhitecturale din cele mai diverse. Casa are un caracter dinamic şi oferă privitorului o imagine diferită în funcţie de punctul din care este observată. Astfel, privită dinspre sud, ea pare să urmeze linia tradiţională, în timp ce, dinspre nord, prezintă o imagine puternic contemporană.

Sentinel_House - Aurelien_Chen_12

Structura din lemn a locuinţei, aparentă în interior, a fost prefabricată digital, pentru ca arhitectul să aibă un control complet asupra procesului de construcţie. Finisajele folosite – lemn lăcuit în nuanţe închise în combinaţie cu cedru roşu, gresie şi zinc pentru acoperiş şi vopsea albă pentru pereţi – răspund, la rândul lor, diversităţii culorilor şi elementelor naturale şi construite ale contextului.

Sentinel_House - Aurelien_Chen_13

Funcţiunile sunt organizate cu respect faţă de particularităţile sitului, şi ţinând cont de principiile arhitecturii bioclimatice. Prin urmare, parcarea amplasată pe latura de nord creează un ecran acustic şi climatic, zona de zi este orientată spre sud, în direcţia oceanului, iar zona de noapte este amenajată către est.

Sentinel_House - Aurelien_Chen_14

În centrul locuinţei, un luminator generos aduce lumina soarelui în interior, iar plasele de oţel ce însoţesc scara principală, acelaşi tip folosit de pescarii locali pentru a prinde scoici, creează un sentiment de transparenţă şi o atmosferă în permanentă armonie cu cerul schimbător de afară, menţinând prezenţa naturii în fiecare aspect al vieţii beneficiarilor.

Sentinel_House - Aurelien_Chen_15

PROIECT: Casa „Santinelă”, AMPLASAMENT: Audierne, Bretania, Franţa; SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 170 mp; ARHITECTURĂ: Aurélien Chen; FINALIZAT: 2020