Transformare favorabilă. WILLOCX + LD2 + MAMOUT

Ansamblu industrial, Charles Malis.
Ansamblu industrial, Charles Malis.

Proiectul Charles Malis este o intervenţie arhitecturală plină de respect faţă de existent, care nu demolează elemente esențiale şi transformă o structură industrială într-o dotare a serviciului administraţiei publice locale. Astfel, două din clădirile ansamblului industrial de pe strada Charles Malis, din comuna belgiană Molenbeek-Saint-Jean, au trecut recent printr-o transformare favorabilă.

Comuna multiculturală şi densă este situată în partea de nord a Bruxellesului şi are un caracter heteroclit, o excelentă textură socială de a primi un gest durabil – reutilizarea clădirilor în locul demolării şi al construirii de la zero. Comuna este culturală şi proiectul este rezultatul colaborării a trei echipe de proiectare arhitecturală: WILLOCX + LD2 + MAMOUT.

Tema de proiectare a acestor echipe a constat în conversia unui complex de producție de țigări într-o unitate a administraţiei publice locale. Programul cuprinde o sală de așteptare, 12 ghișee deschise publicului și birourile administrative.

 

Integrarea unui program specific într-o clădire generică a implicat înţelegerea profundă a tuturor declinărilor posibile a noţiunii de adaptare. Un proiect de arhitectură e un proces viu. În acest caz a implicat adaptarea temei la existent, dar şi a existentului la proiect. Patrimoniul industrial care a suportat intervenţia este o resursă fertilă. Aceasta poate instrumenta deciziile de proiect pe măsură ce identitatea şi complexitatea clădirilor este dezvăluită.

Două volume distincte, cu structură proprie și o identitate spațială specifică, legate între ele printr-o fațadă decorativă din cărămizi ornamentale și piatră albastră constituie existentul.

 

Sala de așteptare invită oamenii de pe stradă să simtă că acest spaţiu le aparţine. Gândită ca o extindere a spaţiului comunei în interiorul clădirii, ea afirmă calităţile unui teritoriu intermediar configurat astfel încât să comunice misiunea dotării comunale. Ghişeele de lucru cu publicul, modulare, sunt aliniate cu grinzile de beton din tavan.

Spațiul de interfaţă public-administraţie este dimensionat echilibrat atât pentru vizitatori, adică utilizatorii şi beneficiarii programului, cât şi pentru angajaţi. Birourile administrative, situate la etaj, se leagă funcţional prin circulaţie şi empatic-spaţial prin conexiuni vizuale de zona ghișeelor. Proiectat ca un spațiu generos pentru întâlniri informale, holul generează un mod eficient de lucru și convivial de utilizat.

Funcţiunea urmăreşte existentul, îmbogăţindu-l prin scenariile de experimentare a spaţiului propuse de proiect.

***

Proiect: Charles Malis; Tipul intervenției arhitecturale: renovare, conversie funcţională clădiri ansamblu industrial în spaţii pentru administraţia publică locală; Suprafaţa construită desfășurată: 1 000 mp; Adresa: rue Charles Malis 40, Molenbeek-Saint-Jean (Bruxelles), Belgia; Client: Administraţia Comunală Molenbeek-Saint-Jean; Arhitectură: LD2 Architecture + Stéphanie Willocx Architecte + MAMOUT architects; Arhitecți: Frédéric Devos, Stéphane Dachy, Stéphane Van Lint / Stéphanie Willocx / Matthieu Busana, Sébastien Dachy; Structură: MOBAT Ingénierie; Tehnici speciale: GTD Engineering; Constructor: Gillion construct; Finalizat: 2016; Proiect distins cu  Premiul Charles Duyver 2017

Proiect prezentat în igloo#195_Arhitectura Regională

Revista digitală integrală poate fi răsfoită AICI.

igloo_195-shop