fbpx

Transylvania Retouched. Despre MAMŰ, arhive uitate și land art-ul autohton de la dâmburile umede

Acest nume cu rezonanță deopotrivă stranie și familiară, MAMŰ (MArosvásárhelyi MŰhely = Atelierul de la Târgu Mureș), desemnează un grup neo-avangardist, constituit în anii 70 în Transilvania de Károly Elekes, Aladár Garda și Árpád Nagy. Pentru o perioadă de aproape șase ani, între 1978 și 1984, cei peste 20 de membri activi ai grupului, au organizat acțiuni performative și intervenții colective în peisajul natural din preajma orașului Târgu Mureș, mai ales în zona misterioaselor „dâmburi umede”, cunoscute în imaginarul local ca foste spații funerare păgâne.

Publicația Transylvania Retouched (ed. Daniela Duca & Virág Major-Kremer) este un proiect al asociației Reciproca Cluj Napoca, apărut recent cu sprijinul AFCN și ICR. Albumul prezintă și documentează prin fotografii, schițe și texte din arhivele personale ale fondatorilor MAMŰ activitatea fascinantă a acestui grup încă prea puțin cunoscut publicului larg din România.

În vreme ce o parte din aceste intervenții sunt interacțiuni intime, personale cu natura, cele mai multe au un caracter colectiv: reuniunile, dimensiunea socială, procesului însuși de creație, legătura dinte natură și experiența corporală, efemeritatea și documentarea – toate sunt componente esențiale în înțelegerea actelor lor artistice.

nagykolbász81a

img225

Acțiunea Cârnatul Uriaș, 1982. © Elekes Karoly

Această formă de interacțiune socială în natură, ce juxtapunea action art, land art, happening, poezie conceptuală și artă fotografică au apărut de altfel și în mai multe țări ale Blocului de Est, ca reacție la specificul istoriilor și politicilor culturale naționale și locale. Artiști precum Jan Steklik, Zorga Zaglova, Jiri Valoch sau Josef Hampl din Cehoslovacia recurgeau la limbaje experimentale similare. MAMŰ se distinge totuși prin felul în care îmbină practici conceptuale și performative cu un profund atașament față de folclor și tradițiile locale, manifestat prin resuscitarea unor elemente mistice și religioase, creștine și păgâne. Acest interes nu se manifesta strict în plan conceptual, ci și la nivelul materialelor utilizate în instalațiile MAMŰ, de pildă obiecte agricole sau materiale organice precum fân, lemn, cereale, pietre, grape, crengi sau nuiele.

Screenshot 2021-10-15 at 19.07.09

Pe lângă MAMŰ, albumul include și alți artiști contemporani cu origini în Transilvania  (Radu Baieș, Anca Benera & Arnold Estefan, Károly Elekes, Zsolt Fekete, Lehel Kovács, Szabolcs KissPál) care abordează în feluri și medii diverse sinergiile tematice dintre peisaj, nostalgie și identitate.

Screenshot 2021-10-15 at 19.06.54

Acest album a apărut în contextul expoziției itinerante „Transylvania Retouched. A Matter of Landscape and Representation”, inițiată la Galeria ICR Berlin în 2019 și itinerată ulterior cu sprijinul ICR la Budapesta, Sfântu Gheorghe și Brașov în decursul anului 2020.

Lansarea albumului Transylvania Retouched la Berlin

Loc: ICR Berlin, sala 2, et. 4, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin
Online livestreaming pe Facebook & Youtube
Data: 21.10.2021
Ora: 19:00
Invitate: Daniela Duca și Virág Major-Kremer, curatoarele & editoarele proiectului
Moderator: Dr. Heinke Fabritius, consilier cultural pentru Transilvania la Muzeul Transilvaniei din Gundelsheim
Discuția va avea loc în limba germană

Câteva pagini din albumul trilingv (RO/EN/HU) pot fi răsfoite virtual aici: www.transylvaniaretouched.com

Albumul este se găsește în librăriile Cărturești și Dispozitiv.
https://dispozitivbooks.com/shop/transylvania-retouched/
https://carturesti.ro/carte/transylvania-retouched-1048485445

Mai multe despre proiect pe pagina de Instagram.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0