fbpx

Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul activată performativ „În trei zile aici va crește iarba…”

În perioada 5-22 noiembrie la /SAC @ Malmaison instalația vizuală „Trecuturi. Prezente. Arhiva și corpul” va fi activată performativ în zilele de 5, 6, 12, 13 și 17 noiembrie – o pendulare între uitare și recuperare, ștergere și reconstruire. Aducem spații, obiecte și povești din timpuri trecute în prezent, le reconfigurăm, creăm experiențe care devin noi surse de arhivă. Deveniți martori ai acestui mecanism tipic de arhivare subiectivă.

Ce rămâne când aparent nu mai e nimic?

 

Paradoxal, cu cât trece mai mult timp, cu atât mai mult ne interesează lucrurile la care nu mai avem acces. Orașul Pompei este extraordinar păstrat sub lava care l-a acoperit într-o singură zi acum 2000 de ani. Golul lăsat în lavă prin dispariția materiei organice a devenit matrița corpurilor de ipsos, martori palpabili ai acelei lumi. Ca într-o oglindă răsturnată, în urma distrugerii programatice a dealului Uranus, deși recentă, nu a rămas aproape nimic tangibil, doar câteva fragmente fizice; s-a creat în schimb o comunitate cu amintiri extrem de vii.

 

Voi cum vă conectați cu propria istorie?

 

Ioana Marinescu a încercat să înțeleagă o parte a orașului care dispărea în copilăria ei, în anii ‘80: a cercetat arhive, a descoperit fotografii, a luat interviuri foștilor locuitori ai zonei Uranus. A fost interesată de abordarea subiectivă a arhivei, de trezirea ei și relaționarea cu prezentul și prin corp. Aici a apărut latura performativă prin care ne conectează cu acest subiect devenit, între timp, și teză de doctorat. Astfel, proiectul pluridisciplinar „Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul”, cercetează relația dintre corp, memorie și arhivă în diverse comunități dislocate din locuri distruse radical. Demersul artistic a fost dezvoltat împreună cu Smaranda Găbudeanu (coregraf și performer, fondatoare PETEC) și Iulia Mărăcine (performer, co-fondatoare Ludic Collective) și susținut de Alex Radu (președintele /SAC – Spațiul de Artă Contemporană). Filmările din Pompei și București au fost făcute de Laurențiu Calciu (regizor de film documentar).

 

Acțiunile performative din 5, 6, 12, 13 și 17 noiembrie sunt realizate cu participarea dnei. Aurelia Anton, fostă locuitoare a cartierului Uranus și în colaborare cu Katia Pascariu (actriță), Ana Turos (actriță), Cristian Văraru (sunet și montaj video), Doina Apreotesei (costume).

 

Instalația vizuală și performativă „Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul” face parte din programul curatorial „Open Context” la /SAC @ MALMAISON de coproducții, cercetări și practici colaborative și transdisciplinare în artele vizuale, performative și scenice. Echipa /SAC care a colaborat la realizarea înstalației: Justin Baroncea (arhitect), Maria Ghement (arhitect) și Simona Abagiu (producător).

 

Pe 12 și 13 noiembrie, în cadrul instalaței vizuale, găzduim și dedicăm două ateliere membrilor comunității ucrainene din București, martori activi ai unui fenomen de distrugere și dislocare, aflat în plină desfășurare. Sveta Bird (Svitlana Pashko), dansatoare și coregrafă din Ucraina, va susține atelierele de mișcare – „The Body is My Home”. Chiar dacă uneori suntem nevoiți să ne părăsim casa, să ne mutăm, rămânem mereu prezenți în corp. Suntem stăpânii acestui instrument unic pe care îl armonizăm curgerii vieții și schimbărilor care apar.  

 

***

 

Proiectul „Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul” este produs de PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte) în co-producție cu /SAC @ MALMAISON, în parteneriat cu H2Dance (Londra), CNDB (Centrul Național al Dansului București), Beaconsfield (Londra), comunitatea platformei Cartierul Uranus, CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), Radio România Cultural, Igloo.

 

PETEC este o platformă interdisciplinară de producție, cercetare și educație în domeniul artelor spectacolului contemporan, cu deschidere spre domenii artistice, sociale și umaniste conexe. Producțiile PETEC pornesc de la explorarea unor teme incomode și a unor limbaje performative prin care testăm de fiecare dată metode și forme noi de lucru. Aceste experimente prind forme diverse, de la spectacole de dans contemporan și de teatru, la filme, instalații și intervenții performative în spații neconvenționale.

 

/SAC @ MALMAISON este al doilea spațiu din București al /SAC după cel deschis în 2018, pe str. Berthelot, nr. 5. /SAC @ MALMAISON se află într-o comunitate context, Atelierele Malmaison, o comunitate artistică ce include ateliere de artiști și spații de expoziții, recent fondată în clădirea Malmaison cu o istorie de aproape 2 secole, situată central, pe Calea Plevnei, 137C. Acest spațiu a fost amenajat cu sprijinul POLICOLOR, URSA și ALMALUX.

 

Spațiul de Artă Contemporană – /SAC – este o inițiativă independentă privată, un context resursă dedicat necesităților actuale ale producătorului și ale publicului pentru a stabili un dialog direct și formator prin intermediul expoziției, cercetării și promovării. 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0