fbpx

Tree Hotel

Text: Andrei Ivănescu
Foto: Treehotel

Proiect nominalizat la WAF 2011, categoria Holiday.

Periodic, urmând firul încâlcit al trendurilor sociale, arhitectura e nevoită a-şi reconsidera relaţia cu natura brută, sălbatică, în care, de bine, de rău, trebuie cumva să se aşeze. Era o vreme când Adolf Loos visa cuburi imaculate, sobre, testamente ale tehnologiei avansate din noul secol 20, simple şi elegante geometric, ce vădeau o chestiune de onoare în ideea de a contrasta cu barbaria veselă a pădurii. Lumea s-a schimbat şi nostalgia romantică, redescoperită, pentru sălbăticia peisajelor, împreună cu o grămadă sănătoasă de preocupări ecologiste ne-au făcut a ne dori din nou o comuniune cu natura, o conştiinţă curată şi căsuţe în/din copaci. Deopotrivă agasaţi de curăţenia modernistă, arhitecţii s-au întors la simplitatea procesului şi nu a rezultatului, la exprimarea în armonie cu natura şi nu în contrast cu ea, la tehnologia camuflată şi nu expusă întru epatare.

Tree Hotel

Aşa se face că în Suedia zilelor noastre apare Tree-Hotel, o mână risipită de cabane în pădurile din Harads, Laponia, ce sfidează trendul deja scăpătat al standardizării, neutralităţii si antropismului demonstrativ. Proiectate fiecare în parte de câte un alt birou suedez, ele sunt cât se poate de diferite una faţă de cealaltă. Ceea ce le uneşte, totuşi, este atitudinea „light” faţă de natura din jur, chit că toate stau suspendate sau înfipte direct în cârca unor pini. Până în prezent au fost construite cinci astfel de pavilioane şi încă două se vor deschide anul acesta.

Tree Hotel

Cel mai notabil – şi celebrat – dintre ele este Mirror-cube al biroului Tham & Videgard, în mare parte datorită simplităţii conceptuale extreme: vorbim de un cub placat cu oglindă, suspendat la câţiva metri peste sol, înăuntrul căruia ai toate beneficiile unei cămăruţe din acelea de câţiva metri pătraţi de la Ikea. Interiorul neaşteptat de spaţios, ce conţine un dormitor/living şi o toaletă, iar la etaj o terasă foarte inteligent mascată, oferă o panoramă a pădurii din spatele sticlei cu vizibilitate într-un singur sens. De afară, cubul e perfect camuflat şi reflectă – absoarbe – pădurea, soarele şi cerul Laponiei. Ce nu absoarbe, datorită tehnologiei contemporane, sunt zburătoarele pădurii, ce riscau a se izbi de geamul oglindat. Sticla este acoperită cu un film luminescent în infraroşu, vizibil pentru păsări, dar nu şi pentru oaspeţi.

Tree Hotel

Alt pavilion demn de notat este „cuibul”, care, nefiind executat de Herzog & de Meuron, ci de suedezul Bertil Harström, chiar arată şi se comportă întocmai: un cocon supradimensionat de rămurele şi nu iconografie formală din beton armat. Structura sferoidă, agăţată la rându-i într-un copac, este „placat” cu mii de crengi strânse din pădurea dimprejur, pentru camuflaj şi izolaţie termică. Accesul se face pe dedesubt, printr-o scară retractabilă. Acelaşi arhitect a proiectat, tot pentru Tree-Hotel, şi o saună aproximativ în acelaşi stil – piatră de temelie a culturii suedeze, ce nu putea lipsi din oferta stabilimentului. Construite deja, mai sunt „conul albastru” al celor de la Sandell & Sandberg şi „cabana” lui Mârten Cyren. Cea din urmă aduce cu un container plutitor şi este gândită să evolueze în timp, făcându-şi loc printre copaci cu pânze/copertine, terase şi alte apanaje. Aşteptăm cu interes UFO-ul, al treilea proiect Bertil Harström/ Inredningsgruppen şi „Room with a view”, desenat de Marge Architects.

Tree Hotel

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0