fbpx

Trienala de Arhitectura East Centric 2013 Expozitia Trans(a)parente – selectia proiectelor s-a încheiat!

Fundatia Arhitext design este bucuroasa sa va anunte ca board-ul curatorial al expozitiei Trans(a)parente a finalizat selectia proiectelor care vor fi prezentate în Expozitia tematica internationala Trans(a)parente si în catalogul acesteia.

Trienala de Arhitectura East Centric 2013 Expozitia Trans(a)parente – selectia proiectelor s-a încheiat!

În urma open call-ului, s-au primit peste 200 de proiecte din 20 dintre tarile Europei Centrale si de Est*! Dintre cele eligibile, echipa curatoriala le-a selectat pe cele care întrunesc cel mai bine criteriile open call-ului, pentru a fi incluse în expozitia tematica Trans(a)parente.

În total au fost selectate 98 de proiecte, care au fost împartite pe categorii.

Expozitia tematica internationala Trans(a)parente va cuprinde 3 categorii: Transparente, Trans-aparente si Trans(a)parente. În prima categorie se regasesc 36 de proiecte, în a doua 43 si în ce de-a treia 19.

Prima categorie include proiecte în cadrul carora pot fi identificate / sunt transparente anumite referinte / abordari evidente si (pre)dominante din urmatoarele câmpuri:

  • stilistic – la nivelul unor abordari stilistice, moderne si contemporane
  • functional – concordanta expresiei arhitecturale cu programul / functiunea, prin apel la unele formule consacrate / recognoscibile
  • estetic – atentia acordata prelucrarii formale / estetice
  • material – recursul la tehnologie si materiale contemporane

Cea de-a doua categorie include proiecte în cadrul carora pot fi identificate încercari de augmentare a functiunii, a expresiei si a tectonicii prin: deschideri, diluari, desprinderi, dislocari, insertii, filtrari.

Cea de-a treia categorie include proiecte în cadrul carora pot fi identificate noi cai de abordare conceptuala, social-politica si materiala prin: redefinire, reasezare, regasire / recuperare, recontextualizare.

Proiectele selectate vor fi incluse si în catalogul expozitiei, conceput ca un volum de sine statator. În catalog, vor fi prezentate proiectele selectionate pentru expozitie, împreuna cu o serie de articole teoretice si critice, care vor vorbi despre arhitectura actuala în tarile Europei Centrale si de Est. Proiectele selectate vor fi integrate si în portalul arhitectural regional www.east-centricarch.eu care este o reflectare a practicii regionale semnificative si singura platforma regionala de arhitectura în momentul de fata.

Lista proiectelor selectate pentru Expozitia tematica internationala Trans(a)parente se gaseste pe www.arhitext.com

*Albania, Austria, Bielorusia, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Cipru, Estonia, Germania, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria

Organizator: Fundatia Arhitext design

Proiectul Trans(a)parente este un proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0