TRSC este Ioana Trușcă
Ce este TRSC?
TRSC este numele sub care desenez povești și personaje. A apărut în 2015, când mi-am făcut proprie ideea că îmi place mult ilustrația, banda desenată și mi-am dat seama că s-ar putea ca parcursul meu profesional să fie ușor diferit față de cel pe care mi-l imaginasem în anii de școală de arhitectură. Am decis atunci să caut pentru fiecare proiect la care lucrez o cale de a introduce banda desenată, într-o formă sau alta. Încă mai lucrez la asta.
Cine lucrează aici?
TRSC este Ioana Trușcă. Dar cel mai bine lucrează în colaborare cu alții, prieteni, ilustratori, animatori, designeri, arhitecți și nu numai.
Ce are special modul tău de lucru?
Nu știu dacă este special, însă de obicei funcționează așa: Pe de-o parte există foarte mult conținut care vine din interior, o colecție de personaje, idei strânse de-a lungul timpului, pe care îmi doresc să le explorez și pentru care aștept ocazia de a le folosi. Pe de altă parte, cele mai dragi proiecte au venit cu o temă dată din exterior. De aceea, de cele mai multe ori ajung să iau aceste personaje și povești, să creez noi legături între ele și să le țes în jurul unei idei centrale, pentru a lega o serie de elemente concrete – cele date prin temă. Mă bucură foarte mult atunci când din toate aceste ingrediente rezultă un proiect rotund, cu sens, de care toate părțile implicate sunt încântate și în care pot totuși să rămân autentică.
Cum apare un obiect/o temă în spațiul tău de atelier?
Ideile apar în afara atelierului, pe stradă, în intersecție, în transportul public, în spatele blocului, oriunde poți observa oameni confruntându-se cu viața de zi cu zi. Apoi, în timp, se așază, se cizelează, în urma unor alte experiențe, exerciții sau discuții. Intră în colecția de care povesteam mai devreme, și așteaptă ocazia de a ieși la iveală, cu proiectul potrivit.
Ce spun oamenii care se întâlnesc cu lucrările tale?
Îmi place să cred că reușesc uneori să fac oamenii să rezoneze cu anumite personaje sau situații din poveste, și atunci desenele capătă sens dincolo de calitățile lor grafice.
„Ha, și eu fac asta!” Mai sper că, din când în când, prin interacțiunea cu aceste desene, oamenii reușesc să savureze altfel cotidianul, banalul sau/și ridicolul din viața de zi cu zi.
Ce are emergent TRSC/cum crește/cum devine?
Singurul lucru clar este dorința de a experimenta și a învăța. Până acum, fiecare proiect a generat în mod organic un altul sau mai multe, iar treptat complexitatea proiectelor a crescut, atât în ceea ce privește oamenii implicați, munca propriu-zisă din partea mea, cât și mediile de comunicare folosite. La început au fost ilustrații, apoi s-au transformat în benzi desenate, iar acum la asta se adaugă animații, obiecte fizice, realitate augmentată. Din fiecare proiect am învățat un nou mod de a exprima o idee, fie prin tema propusă, fie învățând de la cei din jur, cu fiecare proiect am prins mai mult curaj.
De cât timp faci ilustrație și grafică?
De amuzament – din copilărie, serios – din 2015.
Care a fost prima lucrare?
Experimente au fost multe, însă prima lucrare publicată a fost Turb@, o poveste cu iepuri turbați, desenată în cărbune, despre cărbune și orașul copilăriei – Târgu Jiu, făcută în colaborare cu Justin Baroncea.
La ce lucrați acum?
Un proiect care se află la intersecția dintre bandă desenată, animație și arhitectură. O poveste despre Bauhaus și Arhitectura Modernistă din București, într-o combinație neașteptată, dar super simpatică de oameni.
Un vis imediat?
Experiment. Fără presiune – de timp, de buget. Posibilitatea de a te desfășura într-un context care îți permite să te relaxezi și să explorezi fără tensiuni exterioare sau motive alternative.
Interviu publicat în igloo 193_Big City Lights