fbpx

Two & a half lemon

Malta. 12.00 PM
La această oră, soarele s-a ridicat deja într-o poziţie aproape perpendiculară pe axul pământului. Razele străbat aerul deopotrivă cu căldura pe care o degajă, îmbrăcând fiecare firicel de umbră. O reţea ordonată de modele ornamentale florale se întipăreşte pe dalele de piatră ale restaurantului Two & a half lemon, umbrele discrete ale patternului decupat în textura metalică a meselor, atât de sensibil corelate cu vechile motive malteze încât îţi creează senzaţia că au fost pictate de-o veşnicie.

Text: Ioana Cotulbea
Foto: © Chris Briffa Architects

Pe măsură ce soarele coboară către liniştea amiezii, modelele se transformă, unele se diluează alunecând uşor sub mari petice de umbră, scaunele se trezesc la viaţă, imprimându-şi la rândul lor prezenţa.

Este creată astfel o stabilă relaţie de interdependenţă a exteriorului cu interiorul, zgomotul valurilor line interferează perfect natural cu mic dejunul unui întârziat. Întregul aranjament este organizat atent în linia coloanelor ce delimitează spaţiul interior, cuminte şi ordonat, iar masivitatea zidurilor de piatră pare astfel mai degrabă protectivă decât covârşitoare. Fragilitatea discretă a mobilierului modern îşi găseşte refugiul la adăpostul zidurilor vechi impunătoare. Deşi din două zone stilistice foarte diferite, toate elementele designului se combină pentru a crea o unitate spaţială, care lucrează ca o ramă pentru interiorul restaurantului. Acest laitmotiv funcţionează pentru fiecare detaliu în parte: coloanele pentru mobilier şi, deopotrivă, ornamentul mobilierului pentru vechile detalii arhitecturale.

Rama a fost de fapt premisa de la care Chris Briffa Architects au pornit în conceperea reamenajării acestui spaţiu, odinioară trezorerie a Cavalerilor Sf. Ioan. O ramă medievală ce îmbracă un design modern şi viceversa, contemporanul scoate în evidenţă trecutul. Tabloul se înrămează pentru a-i concentra esenţa, pentru a nu se dizolva într-un spaţiu prea liber, pentru a deveni funcţiune. Abstractizată, această corelare de termeni şi mesaje devine preambulul unui discurs ambiental ce evidenţiază principiul: corpul înrămat accentuează funcţiunea. În mod practic, elementele funcţionale ale barului, spre exemplu, au fost transformate în rame pentru detaliile decorative malteze tradiţionale. Un uriaş perete de sticlă a fost ranforsat cu rame metalice ce se întrepătrund, formând o reţea de paralele şi perpendiculare, toaletele au fost compartimentate printr-o ramă masivă de beton, în sine, fiecare element există pentru a da viaţă acelui pattern prăfuit de vreme, dar încă la fel de expresiv.

Liniile drepte şi simplitatea ce caracterizează piesele de mobilier configurează pe deplin conceptul de ramă, se confundă cu arhitectura internă a spaţiului, lăsând scena liberă actului decorativ, o infuzie dezinvoltă de patternuri ce împânzesc pereţii. Structura aparent fragmentară a combinaţiei de motive colorate divers, aduce spontaneitate designului tradiţional, configurându-se ca un tablou de sine stătător. „Pânza” originală, ceramica, este înlocuită cu o capitonare moale, secţionată, însă, pe dimensiunile plăcilor, o iluzorie haină confortabilă ce ascunde asprimea pietrelor din ziduri. Noul se întrepătrunde cu vechiul, alcătuind un tablou viu, atemporal, legat mai degrabă de esenţa spaţiului decât de vreo stilistică impusă anticipat. Reţeaua de lămpi, întortochiate pe tavanul încăperilor, lucrează în sprijinul configuraţiei aparent haotice a modelelor malteze. Arcadele de piatră sunt completate de unghiurile drepte prefigurate de cuburile de beton, materie brută mascată de luciul luminii şi difuzia umbrelor, care de altfel înrămează într-un mod original lavoarele albe imaculate, încastrate într-o nostalgică imagine de pe vremea bunicii.

12:00 AM. Soarele luminează de mult altă parte a pământului. În Malta, e deja întuneric, iar Two & a half lemon e acum un refugiu de altă natură. Lumina caldă a becurilor îi deschide o nouă dimensiune, necunoscută elementelor decorative obişnuite cu licărul vag al lumânării.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0