Un apartament luminos din care apusul se vede mereu altfel

Bucureștiul mai are încă spații ce respiră și în care locuirea nu înseamnă doar confortul dintre pereți, ci și bucuria de a prinde dintr-o privire orizontul. E drept, e un scenariu tot mai rar și deci cu atât mai prețios. Apartamentul de trei camere amenajat de arhitectul Bogdan Grosu se află într-un mic ansamblu rezidențial din nordul capitalei, chiar pe malul lacului Grivița, iar întregul design interior reușește să pună în evidență această priveliște amplă și spectaculoasă către cer și lac – vitrajul generos al livingului face în mod firesc trecerea către o terasă de 16 mp.

Întreaga amenajare are un aer degajat, cu o cromatică dominantă ce mizează pe nuanțe, texturi și contraste blânde, primitoare (alb, stejar natur și beton aparent). Culorile deschise amplifică dimensiunile încăperilor, în timp ce accentele de galben sau turcoaz dau relief și o notă jovială.

IGLOO_STR_117A_10'''

Structura apartamentului este simplă, alcătuită dintr-o zonă de noapte și una de zi, delimitate clar de un hol. Bucătăria a fost inclusă în spațiul livingului, pentru a beneficia la rândul ei de lumina naturală și de profunzimea perspectivelor exterioare. Elementul distinctiv al amenajării îl reprezintă teșitura la 45 de grade în mobilierul care marchează trecerea dinspre hol spre zona de zi, conducând astfel privirea către peretele vitrat și extinzând vizual perspectivele. Deși orientat spre nord-vest, apartamentul se bucură din plin de soarele coborât al după-amiezilor, care, datorită configurării inteligente a spațiilor, pătrunde până în centrul locuinței.

IGLOO_STR_117A_8

Livingul și bucătăria creează un spațiu comun armonios, dominat de mobilierul ce plachează în întregime doi dintre pereți, făcând trecerea discret de la biblioteca minimalistă realizată din metal negru și cuburi din lemn de stejar la mobilierul compact de bucătărie, din MDF alb lucios, respectiv furnir de stejar natur. Întregul mobilier al apartamentului este produs custom-made de către Dakad K.T. Design, urmând o linie cromatică și stilistică unitară. Tavanul de beton aparent și corpurile de iluminat negre, cu cabluri atârnând înnodate, trimit sugestiv la o scenografie de teatru și contrastează plăcut cu căldura parchetului și cu elementele de design colorate, în timp ce lumina naturală învăluie totul și proiectează în decor umbre lungi.

Tranziția spre zona de noapte se face prin holul de distribuție și de intrare, dominat de un perete negru, finisat cu o vopsea „tablă de cretă”, și de un dulap încastrat, placat în totalitate cu oglindă, pentru a amplifica senzația de spațiu și de lumină într-un colț mai întunecat al apartamentului.

Dormitorul matrimonial reiterează același contrast temperat dintre albul mobilierului simplu și paleta coloristică vie a elementelor de decor (tapetul turcoaz, draperiile galbene ce filtrează delicat lumina, covorul multicolor). Patul amintește de un divan primitor și confortabil, iar rafturile integrate în structura cadrului, la nivelul pardoselii, profită de înălțimea acestuia.

Camera copilului păstrează notele luminoase și destinse ale întregii amenajări, cu câteva soluții lucid-ingenioase, adaptate unui astfel de spațiu: vedetele sunt patul-„căsuță” de tip Montessori și, încastrată într-o nișă, o bibliotecă cu o geometrie ce invită la joacă.

IGLOO_STR_117A_12'

Baia încorporează aceeași estetică minimalistă, păstrând mici inserții contrastante ce dau spațiului personalitate: alăturarea dintre griul neutru al plăcilor mari de gresie (cu textură de travertin), lemn și accentele de roșu ale bateriilor și cablurilor electrice.

IGLOO_STR_117A_2

Proiect: Amenajare apartament, București; Suprafață: 91 mp construiți / 78 mp utili; Design: arh. Bogdan Grosu; Finalizat: 2018