Un birou neconvenţional, aproape de casă şi în mijlocul naturii şi istoriei. Grain Loft Studio, Gloucestershire, Marea Britanie

Arhitectul britanic Richard Parr a transformat un hambar de la mijlocul secolului 19 într-un studio personal ce completează biroul „de la ţară” al firmei sale cu sediul principal la Londra. Cadrul este zona dealurilor Costwolds, recunoscută pentru frumuseţea caselor tip „English cottage”, şi atât spaţiile de lucru, cât şi locuinţa personală a arhitectului, toate restaurate şi reconvertite de acesta, fac parte din complexul Easter Park Farm, reprezentativ pentru curentele Arts and Crafts şi Gothic Revival, care au constituit o veritabilă revoluţie estetică în lumea occidentală a epocii.

Folosit ca zonă de lucru, bibliotecă şi spaţiu pentru primirea clienţilor, Grain Loft beneficiază de lumină naturală din belşug şi este echipat cu bucătărie şi cameră de duş. În cadrul întregului spaţiu se remarcă o grijă deosebită pentru detaliu şi un echilibru perfect între elementele restaurate şi cele moderne.

Grain_Loft_Studio_Gilbert_McCarragher_birou_1

Holul de acces de la parter – în trecut spaţiul unde erau oprite căruţele – stabileşte o atmosferă informală, cu o estetică simplă şi primitoare. Elemente specific rustice, precum pereţii vechi din piatră şi pardoseala recuperată dintr-o altă structură din cadrul fermei – un fost grajd – contrastează cu aspectul industrial al scării de oţel ce conduce către etaj. Lângă scară, două bănci „primitive”, tăiate fiecare dintr-un singur trunchi de copac, înconjoară o masă creată de arhitectul şi designerul industrial Eero Saarinen pentru ocean liner-ul Queen Elizabeth II.

Grain_Loft_Studio_Gilbert_McCarragher_scara

La etaj, un coridor îngust situat sub acoperişul înclinat al hambarului conduce către primul dintre spaţiile de lucru, a cărui amenajare pune accent pe inovaţie şi sustenabilitate, prin podeaua realizată din cauciuc reciclat şi plafonul din plăci aglomerate din lemn nefinisate. Mobilierul include obiecte recuperate din cadrul vechii ferme, dar şi piese stil mid-century modern, precum canapelele şi fotoliile din lemn de trandafir cu tapiţerie din piele. Masa de lucru este extensibilă, pentru a putea fi adaptată cerinţelor şi amplitudinii fiecărui proiect.

Grain_Loft_Studio_Gilbert_McCarragher_birou_1_2

O structură din lemn inserată în spaţiu conţine atât bucătăria şi camera de duş, cât şi depozitări ascunse şi rafturi deschise. Ferestrele de dimensiuni diferite înrămează detalii ale peisajului exterior, iar un vitraj ce se ridică din podea până în plafon, cu vedere la bucătăria de vară a casei arhitectului estompează separarea dintre interior şi exterior şi locuinţă şi spaţiu de lucru.

Grain_Loft_Studio_Gilbert_McCarragher_mobilier_birou_1

Biroul principal reia contrastul dintre materialele tradiţionale şi cele industriale. În trecut folosit pentru depozitarea grânelor, acest spaţiu se afla într-o stare avansată de degradare la momentul demarării proiectului şi a trebuit să fie reconstruit aproape în întregime, peretele din piatră fiind singurul element original care a putut fi păstrat. Noul acoperiş, a cărui structură este expusă în interior, păstrează forma tradiţională de piramidă şi a fost realizat din lemn de brad Douglas, ales datorită caracterului uşor şi sustenabil.

Grain_Loft_Studio_Gilbert_McCarragher_acoperis_birou

Piesa principală din acest spaţiu este masa de lucru cu blat de sticlă cu o lungime de 2,5 m, creată de Richard Parr şi înconjurată de scaune Eames din aluminiu. Paleta cromatică deschisă contrastează cu tonurile închise din celelalte încăperi, iar ferestrele ce se înalţă din podea până în plafon se deschid, la sud, către locuinţa arhitectului, şi la nord şi est, către peisajul înconjurător, marcând, din nou, ideea de echilibru între viaţa personală, cea profesională, şi natură.

Grain_Loft_Studio_Gilbert_McCarragher_masa_birou

PROIECT: Grain Loft Studio, Easter Farm Park; ADRESĂ: Easter Park, Nympsfield, Stonehouse, Gloucestershire, GL103UL; SUPRAFAŢĂ: 95 mp; ARHITECTURĂ ŞI AMENAJARE INTERIOR: Richard Parr Associates; FINALIZAT: decembrie 2019; PREMII: nominalizare în cadrul Dezeen Awards 2020, categoria Small Workspace Interior

Descoperiţi mai multe proiecte de lofturi în igloo #201 / aprilie-mai 2021 / Scenografie şi arhitecturăigloo_201-shop