fbpx

Un colier urban marca ADNBA

Clădirea cu 20 de apartamente, majoritatea duplex, este compusă din mai multe corpuri de înălțime maximă P+4, reunite prin cursivele de acces de pe latura de Vest. Apartamentele se intercalează și se întrepătrund, iar fiecare are un partiu unic, cu dublă orientare, atât spre curtea din Est, cât și spre latura de Vest.

Grădinile de pe fațada estică aparțin locuințelor de la parter, însă acestea se replică și la etajele superioare prin decuparea unor loggii cu pereți de sticlă amovibili, care dau naștere unor mici sere – wintergarden. Conturul parcelei a fost lăsat liber de subsol, astfel încât pot fi plantați arbori înalți pe ambele limite laterale.

urban_spaces_7

Volumele inegale înșiruite urmăresc curbura terenului și mențin scara locului, precum și geometria curților înguste și bogat plantate definitorii pentru oraș.

Spre stradă și spre Est, fațadele respectă proporția favorabilă plinului a arhitecturii primei jumătăți a secolului XX, din zonă, iar forma pătrată și dimensiunile variabile ale ferestrelor se încadrează firesc în imaginea străzii. Volumul de la stradă este P+2, pentru a nu deranja cu o cornișă prea înaltă vecinătățile.

mumuleanu_adnba3

 

 

Plan etaj

Plan etaj

Secţiune longitudinală

Secţiune longitudinală

Alte referințe subtile la arhitectura valoroasă a Bucureștiului sunt tencuielile trase realizate manual, cu textura orizontală sau verticală, culoarea albastră a tâmplăriilor, pădurea de stâlpi care mărginește cursivele asemenea arborilor crescuți spontan.

urban_spaces_9

Intradosurile și pardoselile din lemn ale cursivelor aduc culoare și căldură acestor spații de trecere și socializare, iar elementele zincate fac parte din paleta tactilă familiară a arhitecturii bucureștene. Curtea de acces este pavată cu alei frânte din piatră cubică alternate cu petice de pământ și trepte/terase de acces, patria pisicilor și a ghivecelor de flori.

PROIECT: Mumuleanu 14/Urban Spaces 2; REGIM DE ÎNĂLŢIME: S+P+2E+3R | ADRESĂ: Str. Barbu Mumuleanu nr. 14, Bucureşti; SUPRAFAŢĂ TEREN: 1 216 mp; SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 1 924 mp; ARHITECTURĂ: ADNBA; ECHIPA: arh. Andrei Șerbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Petra Bodea, arh. Bogdan Brădățeanu, arh. Mihail Filipenco; STRUCTURĂ: Popp&Asociații; INSTALAŢII: MC General Construct Engineering; FINALIZAT: 2019; PREMII: Premiul secțiunii „Arhitectură construită/ arhitectura locuinței colective” și Premiul „Cel mai bun dezvoltator al anului 2020” în cadrul Anualei de Arhitectură București 2020; Nominalizare la „Mies van der Rohe” Award 2022

Proiect publicat în Locuinţe colective din România – selecţie 2021

SHOP_LC 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0