fbpx

Un designer român la Milano

Brandul Simina Filat Design a fost prezent la Milano în Fuorisalone Digital 2020!

image3

Nu mai este nicio noutate faptul că pandemia de coronavirus a pus pauză unei lumi întregi și multe industrii s-au văzut nevoite să se reinventeze. Evenimente, saloane de profil, săptămâni ale modei și ale designului internațional au renăscut în digital și au apărut astfel nenumărate platforme online ce au luat loc, cu succes, evenimentelor live.

Este și cazul Milan Design Week 2020 care, programat să aibă loc între 21-26 aprilie 2020, a fost anulat până la ediția de anul viitor. Mare parte a evenimentelor integrante a fost doar decalată în perioada 15-21 iunie 2020 pe platforma online Fuorisalone Digital.

Multitudinea de instrumente de promovare oferită de Fuorisalone Digital cum ar fi Fuorisalone TV, Fuorisalone Meets, Fuorisalone Magazine și Fuorisalone Social Media a creat baza propice pentru comunicarea şi interacţiunea Milan Design Week 2020.

Printre proiectele care s-au alăturat unei astfel de inițiative online s-a aflat și WORTH Partnership Project care, pe fuorisalone.it, a ocupat o secțiune specială completată cu videoclipuri, discuții live, prezentări de produs și previzualizări ale unor creații inedite menite să sublinieze cele mai inovatoare tendințe ale viitorului. Proiectul de parteneriat “WORTH”, o inițiativă a Uniunii Europene, sprijină colaborările dintre IMM-uri și designeri start-up, producătorii și firmele de tehnologie, pentru a crea produse și idei inovatoare și bazate pe design. Inițiativa este finanțată în cadrul programului COSME și este implementată de un consorțiu din întreaga Europă, având convingerea că industriile creative (IMM-urile și start-up-urile) sunt factorii-cheie ai creșterii economice în Europa.

Parteneriatele câștigătoare ale “WORTH” au acces la o platformă-incubator constând în sprijin financiar de bază, coaching personalizat și îndrumare din partea unor specialiști și experți internaționali, asistență în accesul la finanțare și poziționarea pe piață, consultanță cu privire la protecția proprietății intelectuale și participarea la activități de networking, dar și dreptul de a participa cu proiectul câștigător în cadrul a două expoziții internaționale. 63 de proiecte câștigătoare ale call-ului 2 al “Worth” 2019, la care au luat parte 144 de proiecte din 24 de țări europene, au fost invitate în cadrul Fuorisalone Digital pentru a împărtăși din experiența lor despre cum designerii români pot contribui cu soluții cheie adresate unor provocări globale având în centru valorile economiei circulare.

image4 (1)

Brandul SiminaFilat Design participat în cadrul Milan Design Week 2020 ­ Fuorisalone Edition în calitate de câștigător al Worth Partnership Project 2019, dar și ca speaker în cadrul workshop-ului despre importanța protejării proprietății intelectuale în procesul de design.

https://www.fuorisalone.it/2020/en/events/367/RUUMY

Ruumy, în varianta 5.0, a fost proiectul pe care designerul Simina Filat l+a prezentat. „Un perete arhitectural, un puzzle cu totul inedit care se transformă din pereți textili în accesorii fashion, din spații de depozitare în piese vestimentare, din genți în perne, din organizator de păpuși în genți rucsac, din biblioteca în labirint pentru pisici ș.a.m.d. Se găsesc în acest concept toate valorile brandului meu și parte din viziunea mea pentru viitor: recycle, upcycle, reuse, no waste.” Simina Filat

image2

Milan Design Week 2020 ­ Fuorisalone Digital a avut 215 participanți din 29 de țări europene.

Temele de discuții au vizat provocările economiei circulare, materiale inteligente, materie primă 100% bio, inovația socială și realitatea virtuală, într-un cuvânt: abilitatea designerilor europeni de a schimba din temelii o industrie a designului ce are nevoie de o reexaminare a întregului său lanț de valori.

Timp de 7 zile, designerii participanți au fost live în diverse discuții și workshop-uri, au rulat videoclipuri cu prototipuri extrem de interesante și cu idei inovatoare.

Am cunoscut oameni frumoși, incredibil de creativi, de deschiși și de dispuși să-și lase amprenta în lumea designului și a modei, iar la finalul săptămânii am realizat că suntem într-un moment în care depinde de noi să rescriem istoria. Astăzi, designul sustenabil prinde contur și devine din ce în ce mai bine gândit, realizat la un nivel înalt, interesant, dar și elegant, iar piesele create în mod responsabil reprezintă răspunsul deopotrivă emoțional și practic al unei industrii în care este nevoie de responsabilitate.” Simina Filat

Pe măsură ce industria de design face tranziția la o economie circulară, fiecare verigă din lanțul de valori va ajunge să fie conectată, astfel că valoarea adăugată a produsului va putea fi păstrată pentru un timp cât mai îndelungat, în vreme ce cantitatea de deșeuri va fi redusă.

În concluzie, viitorul sună bine!

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0