fbpx

Un detaliu semnificativ

Fiecare proiect are câte o istorie care poate porni de la amintiri, de la o imagine sau de la ceva mult dorit. Uneori, imaginea de bază este o fotografie, alteori un mic desen pe un șervețel și alteori un objet trouve.

Bancheta de lemn de care vorbim acum este un objet trouve. Propusă ca piesă importantă în dormitorul matrimonial al unui apartament reamenajat, mobila este realizată dintr-o tăblie de dulap găsită pe stradă, recondiționată și integrată cu drag într-un context nou, nu doar într-un obiect nou. În amenajarea interioară a apartamentului de pe strada Vasile Lascăr din București, bancheta de lemn este mai mult decât un detaliu semnificativ, pentru că spune o poveste.

det05

 

Planul de mobilare, de fapt întreaga amenajare a spațiului interior, denotă o gândire atentă a fiecărui detaliu, o reatribuire funcțională a încăperilor și articularea inovativă a fiecărui colțișor.

Model

Un parchet din lemn masiv indică situarea într-o clădire de locuințe colective cu o anumită istorie. Arhitecta Daniela Crăciunoiu optează în acest proiect de interior pentru tonuri pastelate de albastru ale mobilierului și gri-albăstrui pentru elementele verticale, cărora le răspund luminos plafoanele albe. Uși albe cu inserții de sticlă transparentă cu muchie bizotată se străduiesc contemporan să redea cloison-ul d’antan.

05

O bibliotecă în „L” primește privirea, direcționează și configurează spațiul camerei de zi, lăsând loc electrocasnicelor care pur și simplu nu au încăput în bucătărie. Geometria bibliotecii amintește de îndrăzneala celei numite 526 NUAGE, de Charlotte Perrian, la o distanță de 70 de ani (vezi Bibliothèque, from La Maison du Mexique, Cité Universitaire, Paris, ca. 1952), însă aici piesa de mobilier este monocromă.

01

Oficiul de gătit, adică bucătăria, este alb în alb, cu blat de lemn și placare mozaicată între corpuri. Cuptorul cu microunde și cuptorul electric sunt încorporate în afara micului colț de gătit.

 

De dimensiuni incredibil de reduse, grupul sanitar cu duș este o cutie albă într-un ambient alb, al cărui singur element de culoarea lemnului rămâne (și tace orizontal) blatul lavoarului.

12

Dormitorul menține pereții gri-albăstrui, deschizându-se către camera de zi prin uși albe cu glasvand. Draperii turcoaz colorează camera și îndrăznesc să spună mai mult decât griul antracit și tapițat al patului. Mobilierul alb din dormitor are un evocat arte-povera și se desprinde cu șic nostalgic din pereții colorați. Bancheta de lemn ocupă un loc important în dormitor.

09

Camera copiilor are draperii oranj și vibrează vesel.

08

Amenajarea e ca o nuvelă: pornește de la un detaliu semnificativ și construiește o narațiune.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0