fbpx

Un labirint contemporan sărbătoreşte desemnarea Valenciei drept Capitală Mondială a Designului în 2022

Curatoriată de Estudio Savage şi prezentată în cadrul Madrid Design Festival 2021, expoziţia “Valencia Pavilion. The future is design” este un labirint populat de cinci mini-pavilioane acoperite în totalitate cu „solzi” din lemn, gândite de biroul de design MUT. Combinând tradiţia locală cu inovaţia, pavilioanele au o importantă componentă intuitivă şi servesc drept spaţii de expunere pentru lucrări semnate de 50 de designeri spanioli, pentru a sărbători desemnarea Valenciei drept Capitală Mondială a Designului în 2022. Deschisă în cadrul Centrului Cultural Fernán Gómez din Madrid, expoziţia mai poate fi vizitată până în data de 14 martie 2021.

“Valencia Pavilion. The future is design” îşi are rădăcinile în tradiţia artizanală a Valenciei, din care se inspiră pentru a deschide o mică fereastră asupra posibilităţilor nenumărate ale viitorului. Pavilioanele evocă aspectul acoperişurilor de paie ale caselor tradiţionale numite barracas, dar şi formele şi texturile naturale întâlnite în Parcul Naţional Albufera, situat la sud de oraş.

Valencia_Pavilion_7

Un alt aspect notabil este faptul că lemnul ce intră în componenţa mini-pavilioanelor a fost în întregime refolosit. Iniţial, el era destinat pentru crearea sculpturilor care sunt plimbate pe străzile Valenciei şi apoi arse ceremonial în timpul festivalului Las Fallas, ce are loc în luna martie, însă şi ediţia de anul acesta a evenimentului a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19.

Valencia_Pavilion_8

Pentru început, designerii au creat o serie de semi-cilindri înalţi de patru metri, care pot fi amplasaţi separat sau împreună pentru a crea un labirint cu alei şerpuitoare, grote artificiale şi nişe ascunse. Fiecare dintre cele cinci pavilioane este format din două astfel de unităţi, placate, la exterior cu sute de „solzi” din lemn care se suprapun. Aceştia au fost lucraţi în atelier de un renumit artist şi meşter local, Manolo García, autorul sculpturilor pentru festivalul Las Fallas, în trei dimensiuni – de 14, 16 şi 18 centimetri – şi alternaţi pentru a crea o suprafaţă texturată ce evocă scoarţa de copac. În total, au fost folosiţi în jur de 220.000 de astfel de „solzi”. În schimb, în interior, strucura din lemn de pin a unităţilor a fost lăsată la vedere.

Valencia_Pavilion_9

Forma pavilioanelor, în combinaţie cu schema de iluminare şi efectele sonore ce completează expoziţia, creează o atmosferă învăluitoare, hipnotică. Vizitatorii trebuie să îşi croiască propria cale prin labirint, interacţionând cu structurile şi căutând intrarea în fiecare pavilion, pentru a descoperi, în final, obiectele şi imaginile ce spun povestea evoluţiei industriei şi designului din regiunea Valencia.

PROIECT: MUT Design, designer Alberto Sánchez, designer Eduardo Villalón

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0