fbpx

Un loc pentru fiecare: „villa” contemporană de pe malul lacului Ladoga

În vestul Rusiei, aproape de granița cu Finlanda, pe malul lacului Ladoga, se întinde Tochka na karte („un punct pe hartă”), un ansamblu hotelier modular inedit, realizat de echipa de arhitecți de la Rhizome.

Anul trecut, complexului i s-a adăugat o nouă construcție, ce revizitează conceptul de „villa”, asociat dintotdeauna cu escapismul, refugiul, solitudinea și relaxarea. A rezultat un spațiu singuratic, dar primitor, deschis și totodată protector, intim, aflat într-o relație tăcută – dar nu mai puțin fermă – cu peisajul.

14_image

Noul pavilion a fost gândit ca un spațiu fluid, sintetic, aducând laolaltă funcții multiple și îmblânzind astfel caracterul fragmentar al ansamblului hotelier. E un lobby atipic, care-și exploatează generos potențialitățile: oferă un loc de socializare (un living room deschis tuturor oaspeților hotelului), o zonă de bar, o bibliotecă, un lounge pentru evenimente, o terasă cu vedere către lac. Fie că ești în trecere, că vrei să zăbovești în freamătul grupului de prieteni sau cauți un colț în care să cazi pe gânduri ori să contempli natura, pavilionul îți vine în întâmpinare.

Structura ortogonală și clar decupată a volumului poate crea la prima vedere un contrast cu formele „moi”, organice ale peisajului natural, însă imediat granița dintre planul construit și spațiul înconjurător se estompează datorită principalelor materiale folosite, lemnul și sticla. Mai mult, suprafețele vitrate ale parterului par să se „topească” în restul decorului, în timp ce placajele din lemn de pin din partea superioară a construcției corespund ritmului vertical al copacilor din jur.

03_image

Interiorul răspunde exteriorului în aceeași notă: panourile din lemn sunt din nou prezente și predomină suprafețele neutre, minimaliste, laconice, menite așadar să nu atragă atenția asupra vreunui gest arhitectural sau de design, ci mai degrabă să prilejuiască întâlnirea nemijlocită dintre vizitator, atmosferă și peisaj.

Proiect: Living room pavilion, în cadrul complexului hotelier Tochka na karte; Amplasament: Priozersk, Rusia; Arhitectură: Rhizome Architecture; arh. Evgeny Reshetov & Tatiana Sinelnikova; Design: Anastasia Voropaeva, Ilya Belyakov; Suprafață construită: 185 mp; Anul finalizării: 2018

Tochka na Karte Сountry Hotel (imagine cu restul ansamblului)

Tochka na Karte Сountry Hotel (imagine cu restul ansamblului)

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0