Un loft spaţios şi dinamic amenajat într-o fostă sală de sport. The Gymnasium, Amsterdam, Ţările de Jos

Situat în zona centrului istoric al Amsterdamului, acest proiect de reconversie constă în transformarea unui spaţiu iniţial folosit ca sală de sport într-o locuinţă neconvenţională pentru o familie cu patru membri. Amenajarea mizează pe lemn şi elemente din oţel vopsit în negru, ale căror linii fac aluzie la vechea funcţiune, creând o estetică minimalist-industrială, iar generozitatea înălţimilor şi suprafeţelor libere menţine tema dinamismului.  

O primă fază a intervenţiei a constat în turnarea unei noi fundaţii, pentru ca echipa să poată porni de la un spaţiu gol, eliberat de vechile elemente. De asemenea, au fost prevăzute o serie de soluţii sustenabile, precum un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură în podea şi 44 de panouri solare instalate pe acoperiş, care fac noua locuinţă aproape neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

the_gymnasium_robbert_de_goede_living

Loftul este format dintr-o generoasă zonă de zi, o zonă de noapte amenajată în supanta nou-introdusă, ce lasă liber spaţiul central, şi un subsol ce găzduieşte funcţiunile adiţionale şi zonele tehnice. Cele 10 luminatoare asigură iluminarea naturală generoasă a parterului şi estompează limita dintre înăuntru şi afară, creând impresia unei curţi interioare acoperite, marcată la nivelul plafonului de o lampă tip inel cu LED, cu un diametru de 3 m, ce constituie, de altfel, singurul element circular într-o amenajare dominată de unghiuri drepte, precise.

the_gymnasium_robbert_de_goede_inel_LED

Nivelul nou-introdus al supantei este definit de contrastul dintre aspectul industrial al structurii suple din oţel şi textura naturală, solidă, a stâlpilor şi podelei din lemn de stejar refolosit.

the_gymnasium_robbert_de_goede_structura_supanta

Scara, de asemenea realizată din oţel şi cu o linie explicit industrială, este dotată cu balustradă din cedru galben, material folosit şi pentru uşile şi cadrele ferestrelor din zona de noapte, cu un finisaj tactil inspirat de sculpturile artistului japonez Shinpei Arima.

the_gymnasium_robbert_de_goede_scara

Un al treilea tip de lemn, de eucalipt, este prezent în cadrul dressing-ului tip walk-in, creând o atmosferă relaxantă şi proaspătă.

the_gymnasium_robbert_de_goede_dressing

Detaliile mobilierului şi obiectele decorative, precum tapiţeriile din piele şi materiale textile şi covorul din lână de Alpaca constituie, de asemenea, elemente cu o puternică component tactilă. Schema de iluminat este una deosebit de complexă, dar, în acelaşi timp, subtilă, care include peste 100 de corpuri cu LED-uri.

PROIECT: The Gymnasium; ADRESĂ: Centrul Istoric, Amsterdam, Ţările de Jos; SUPRAFAŢĂ: 620 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Robbert de Goede; CONSTRUCTOR: van Eden Bouwconstructies; RESTAURATOR: VKV Restaurations; MOBILIER: Houtwerk, Beverwijk; ILUMINAT: Hazewindus; FINALIZAT: toamna 2019; PREMII: nominalizare Dezeen Awards 2020, categoria Apartment Interior of the Year şi câştigător al votului publicului în cadrul aceleiaşi categorii

Descoperiţi mai multe proiecte de lofturi în igloo #201 / aprilie-mai 2021 / Scenografie şi arhitecturăigloo_201-shop