fbpx

Un Mecanism Colosal

Desigur că atunci când vorbim de Colosseum nu mai este nevoie de nicio introducere sau descriere, cuvintele la superlativ sunt automatisme, iar spațiul mental își construiește instant forma convențională a obiectului-simbol. Dacă însă imaginea repetitivă a acestui hipersemnal arhitectural, arheologic, istoric etc. este brusc „contaminată”, atunci se activează altfel de mecanisme și totul devine mult mai incitant. Acest lucru se întâmplă și la prima „confruntare” cu proiectul pentru Noua Arenă a Colosseum-ului, conceput printr-o colaborare între Milan Ingegneria, Fabio Fumagalli, Labics, Consilium și Croma. 

Ruinele descoperite din întregul Forum Romanum și Colosseum-ul cu „pântecele dezvelit”, care își lasă la vedere structurile lăuntrice escavate sunt deja emblematice în această formă (supra)expusă direct privirii. În aceste ipostaze se găsesc urme și indicii pentru felurile în care au funcționat de-a lungul istoriei organismele arhitecturale integre, dar nu sunt reconstituibile cu ușurință de ochiul neantrenat, care se lasă mai degrabă sedus de vestigiile în varianta lor dezgolită, muzeificată, înghețată în timp. Pentru a scoate din imobilitate cel mai „greu” monument istoric prins în această paradigmă – Colosseum, echipa de proiectare pune în mișcare un întreg mecanism, adaptat noilor tehnologii. 

Imaginea Amfiteatrului din perioada Flaviană care dispunea de o colosală arenă din lemn se dorește a fi reconstituită printr-o structură ingenioasă retractabilă, dispusă la aceeași cotă de călcare și pe același perimetru al celei istorice, integrată în sistemul pre-existent și ancorată puternic în contemporaneitate prin principiile respectate: high-performance, sustenabilitate, reversibilitate. Într-o continuitate conceptuală și materială, intervenția va permite o mai bună conservare și protecție a structurilor arheologice de la nivelurile inferioare, reconstruind în același timp aspectul originar al amfiteatrului și modul de funcționare a zonelor subterane.

1 - Pianta e sezione | Plan and section - Courtesy Milan Ingegneria, Fabio Fumagalli, Labics

6 - Render - Courtesy Milan Ingegneria, Fabio Fumagalli, Labics

O colosală mașină scenică new-tech în sinergie cu organismul hipercomplex al monumentului istoric – așa s-ar putea comprima conceptual ambițioasa propunere a echipei de proiectare. La nivel practic, noua arena va fi realizată cu materiale ușoare și performante, astfel încât structura formată din componente dinamice izolate cu secțiunea redusă să poată fi susținută de zidăria istorică. Secțiunea va fi realizată din oțel inoxidabil și structura sa internă va permite instalarea unor bolarzi pentru a proteja podeaua retractabilă, iluminarea zonelor subterane, un sistem pentru îndepărtarea organismelor biodăunătoare și un aparat pentru colectarea și recuperarea apei pluviale. Suprafața platformei va fi realizată folosind panouri rotative și mobile dintr-un material compozit ușor și rezistent din fibră de carbon și Termanto, învelite în lemn de Accoya, care prin deschidere, închidere și glisare creează diverse configurații de utilizare a arenei. Activarea unui astfel de mecanism în timpul vizitei în zonele subterane va deschide și filtra vederi noi și spectaculoase, amplificând efectul luminii naturale și grandoarea monumentului istoric.

Palimpsest arhitectural prin excelență, Colosseum-ul își primește acum o imensă peliculă mecanizată așezată peste toate celelalte straturi. Dincolo de nivelul tehnologic ridicat al proiectului, noua arenă produce schimbări pe multiple planuri. Intervenția reconfigurează relațiile spațiale și traseele, deschide noi perspective, accesând unghiuri vechi de privire: nu mai tinzi de pe margine înspre „centrul lumii” ca un spectator distant, ci privești lumea chiar din centrul ei. Totuși, dacă vrei să îi descoperi dedesubturile, nu ți se mai revelează fățiș, ci treptat te supune unui parcurs. Privită de jos, Cavea Colosseum-ului se metamorfozează dintr-un loc destinat spectactorilor într-o scenă cu arce care se perpetuează amețitor la infinit, din Antichitate și mai departe, mai departe.

PROIECT: Noua Arenă a Colosseum; AMPLASAMENT: Colosseum, Roma, Italia; COORDONATOR PROIECTARE STRUCTURALĂ: Milan Ingegneria; COORDONATOR AL SERVICIILOR  SPECIALIZATE INTEGRATE ȘI PROIECTARE DE ARHITECTURĂ: Fabio Fumagalli; ARHITECTURĂ: Labics; PROIECTARE SISTEME DE INGINERIE: Consilium; RESTAURARE: Croma; STATUS: în derulare

EN version

Articol publicat în igloo #203 / august-septembrie 2021 / New Tech

igloo_203-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0