Un model de locuire post-Covid. Grace House, Tokyo

Această casă din Mitaka, o localitate din zona metropolitană a capitalei nipone, transformă dezavantajul spaţiului limitat, inerent uneia dintre cele mai aglomerate metropole din lume, într-o oportunitate de a crea o atmosferă cozy şi confortabilă, aspecte care au devenit esenţiale pentru o locuinţă în era Covid-19 şi dincolo de aceasta.

Proiectată pentru o familie cu trei membri, casa a fost gândită special pentru a acomoda lucrul de acasă şi, în acelaşi timp, pentru a profita din plin de perspectivele asupra râului din apropiere, astfel încât proprietarii să se poată bucura de natură chiar şi în timpul lockdown-ului.

GRACE_exterior

În cadrul întregului spaţiu, depozitările, mobilierul de bucătărie şi celalalte elemente strict funcţionale sunt încorporate în pereţi, creând unitate şi continuitate, precum şi o atmosferă propice lucrului de acasă. Rezultatul este o locuinţă unde viaţa de familie coexistă armonios cu activitatea profesională.

GRACE_living

Aşa cum era de aşteptat, una dintre cele mai mari provocări ale proiectului a fost integrarea aspectelor opuse, precum interior-exterior, public-privat şi, desigur, lucru-timp liber, mai ales având în vedere puţinul spaţiu disponibil.  Într-o inversare a amplasamentului obişnuit al zonelor, cea  privată, de noapte, cu dormitorul matrimonial şi cel al copilului, este amenajată la parter, în timp ce zona de zi tip open space ocupă primul etaj.

GRACE_bucatarie

Balconul cu vitraje generoase de pe faţada principală menţine conexiunea cu exteriorul şi asigură o tranziţie lină între zona dedicată lucrului şi cea de odihnă. Sticla este unidirecţională, pentru a permite observarea peisajului natural de afară şi a asigura, în acelaşi timp, intimitatea interiorului, creând, astfel, o atmosferă de protecţie şi confort. La etaj, iluminatul indirect, cu corpuri încastrate în grinzile aparente creează o atmosferă relaxantă, dar puternic individualizată.

GRACE_grinzi_aparente

PROIECT: Grace House; FUNCŢIUNE: locuinţă unifamilială; AMPLASAMENT: Mitaka, Tokyo, Japonia; SUPRAFAŢA TERENULUI: 133,70 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 106,16 mp; ARHITECTURĂ: APOLLO Architects & Associates, Satoshi Kurosaki; FINALIZAT: 2021

 

Descoperiţi mai multe despre cum vor arăta oraşele post-covid în igloo #204 / octombrie – noiembrie 2021 / Post Covid City, în curând pe piaţă.