fbpx


White November igloo

Un Muzeu de Artă „deschis”: OITA Prefectural art museum

Text: Catrinel Negru
Foto: 11h45 et Tectoniques

Atriumul din parter este desfăşurat pe două etaje, iar spaţiul mare, închis în întregime în sticlă, face activităţile muzeale transparente spre stradă. Accesul publicului în marele atrium este întotdeauna gratuit şi spaţiul acestuia e permeabil pentru toată lumea. Un astfel de loc poate fi celebrat şi savurat ca un real spaţiu civic.

_MG_8793

Există un magazin al muzeului şi o cafenea, concepute flexibil, astfel încât să se poată muta şi să se adapteze la cerinţele spaţiale ale exigenţelor de expunere în săli. Sala de expunere este formată şi definită prin utilizarea unor compartimentări parietale mobile care împart părţi ale atriumului în galerii bine definite sau îl extind până când tot atriumul devine un amplu spaţiu expoziţional. Atriumul se schimbă în mod constant cu fiecare exponat sau expoziţie, astfel încât, la fiecare vizită, există o impresie proaspătă a percepţiei spaţiului.

_MG_6881

În plus, întreaga faţadă sudică a atriumului, dechisă către strada laterală, este compusă din uşi de sticlă care pot fi acţionate într-o dublă pliere. În condiţia complet deschisă, această componentă a programului arhitectural devine un spaţiu public semi-exterior şi permite vizitatorilor să intre în mod liber. Spaţiu public al muzeului de artă este generat de ideea tradiţională japoneză „Engawa”, care denotă locul în aer liber, acoperit, ce se învecinează cu perimetrul unei case tradiţionale. Faţada de sticlă poate crea o conexiune vizuală între interior şi exterior, dar care actionează ca un zid transparent, separând totuşi fizic spaţiile

_MG_8054

Prin eliminarea ocazională a acestei delimitări, muzeul devine una cu oraşul, contopindu-se cu spaţiul public al acestuia. În cazul în care municipalitatea decide şi închide traficul pe strada din faţă, spaţiul devine ceea ce locuitorii numesc un „paradis pietonal”. Strada îşi pierde limitele fizice şi se dizolvă ca într-o mare cameră urbană, un spaţiu public conectat. În colaborare cu centrul cultural situat vizavi de muzeu se pot organiza evenimente comune centrate în jurul acestor două dotări culturale a căror calitate urbană consolidează în continuare energia şi spiritul oraşului Oita.

_MG_6959_MG_9443

Deservind evenimente diverse, funcţiuni şi instalaţii specifice desfăşurate în Muzeul de Artă, uşile tradiţionale japoneze, glisante orizontal şi pereţi de expoziţie amovibili sunt folosiţi pentru a crea un spaţiu flexibil şi adaptabil foarte capabil în a satisface toate cerinţele utilizatorului. În plus, mai degrabă decât crearea unei cutii închise, opace, muzeul este conceput ca un mediu deschis, care se leagă în mod continuu de vizitator şi trecător, dezvăluindu-i invitaţional activităţile din interiorul său. Când la parter, în atrium, uşile glisante orizontal sunt deschise către spaţiul amenajat în aer liber, elementele se contopesc într-un spaţiu amplu semi-deschis. Strada se poate converti la rândul său într-un spaţiu expoziţional, contribuind chiar la transformarea întregului cartier care pulsează şi se deschide unitar cultural.

_MG_4268_MG_6790

             _MG_0342

Tag-uri:
Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0