fbpx

Un muzeu nou într-un castel vechi

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România împreună cu partenerii săi: Consiliul Local al oraşului Dumbrăveni, Fundaţia Armeană Dumbrăveni, Fundaţia Transylvania Trust şi Folkeuniversitetet Fjellregionen din Norvegia vor inaugura joi, 15 iulie 2010, ora 13.00 Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni – ARCA din Castelul Apafi din Dumbrăveni, jud. Sibiu.

Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului A.R.C.A. – Acţiuni de Regenerare a Comunităţii Armene, proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, proiect care vizează conservarea şi promovarea moştenirii culturale a minorităţii armene din Dumbrăveni, pentru transformarea oraşului într-o zonă de receptivitate turistică şi stimularea primelor iniţiative locale de creştere economică şi de coeziune socială prin cultură.

Proiectul a avut drept primă etapă reabilitarea spaţiilor în care se deschide colecţia ARCA din cadrul Castelului Apafi, clădire monument istoric, a cărei construcţie a început în anul 1552 şi care, pe parcursul timpului a suferit adăugiri şi modificări severe, pentru ca în prezent să aibă nevoie de intervenţii majore pentru recuperarea aspectului de altădată. Astfel, au fost reabilitate patru încăperi şi un hol de acces, adică aproximativ 700 de metri pătraţi care au presupus: fasonarea si finisarea pereţilor precum şi rezolvarea problemelor apărute în timp din cauza intervenţiilor nefericite, refacerea tâmplariei, recondiţionarea zidului porţii de acces, a porţii efective şi a treptelor de acces în castel.

O a doua etapă a proiectului ARCA constă în deschiderea primului spaţiu din cadrul Centrului European al Diversităţii Culturale: Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni. Este vorba despre o colecţie a memoriei şi a amintirilor adunate simbolic în bagajele cu care armenii au venit în Transilvania. Sunt imagini, idei, obiecte şi fotografii care povestesc despre istoria, religia şi viaţa privată a armenilor transilvăneni, ramură distinctă a diasporei istorice armeneşti din România.

Un muzeu nou într-un castel vechi

Accesul în muzeu va fi gratuit în prima săptămână de vizitare.

Pentru mai multe detalii accesaţi pagina oficială a muzeului, www.muzeularca.ro

Tag-uri:
Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0