fbpx

Un nou sediu pentru Yacht Club de Monaco

Pentru cei mai mulți dintre noi, numele Principatului Monaco este sinonim cu luxul şi extravaganţa şi cu un stil de viaţă relaxat şi indulgent, ce trebuie savurat cu mult gust. Unul dintre ingredientele ch­ie ale acestui stil de viaţă este yachting-ul, iar Principatul se mândreşte cu unul dintre cele mai prestigioase cluburi din lume dedicate iubitorilor de ambarcaţiuni de talie mică. Prin urmare, în cadrul amplului proiect de reamenajare şi modernizare a portului din Monaco, noul sediu al Clubului, ce extinde zona portuară înspre est, reprezintă piesa principală.

Text: Anca Rotar
Foto: Nigel Young, © Foster + Partners

Un nou sediu pentru Yacht Club de Monaco

Un nou sediu pentru Yacht Club de Monaco

Clădirea a fost gândită ca un microsmos, cu spaţii educaţionale, parcuri, birouri, restaurante, o mini-reţea pietonală interioară şi o serie de spaţii ierarhizate, de la privat la pu­blic şi de la social la funcţional.

Proiectată ţinând cont de specificul climei locale, structura stabileşte un nou standard de excelenţă pentru arhitectura sustenabilă, prin folosirea energiei regenerabile şi încorporarea de celule fotovoltaice, panouri sola­re şi sisteme de răcire pe bază de apă de ma­re. Din punctul de vedere al designului, ea aduce un omagiu navigaţiei, prin terase am­ple, în cascadă, asemănătoare punţilor unui vas, ce servesc ca puncte de observaţie pentru cursele de yacht-uri desfăşurate în larg şi, în acelaşi timp, oferă perspective spec­­taculoase asupra teritoriului Principa­tu­lui şi, în special, asupra celebrului circuit de Formula 1.

Accesul în clădire are loc printr-o curte cu ziduri de sticlă, ce decupea­ză pei­sa­jul într-o serie de perspective, ase­me­nea u­nor tablouri, asupra portului şi Pala­tului Prin­ciar. Suprafeţele de sticlă pot fi des­chise pentru ca membri clubului să se poată bu­cu­ra de o privelişte neîntreruptă, iar terasele sunt prevăzute cu panouri retracta­bile din ma­terial textil fixat pe structuri ce imită as­pec­tul catargelor, completând ima­gi­nea unei nave ancorate în port.

Un nou sediu pentru Yacht Club de Monaco

Un nou sediu pentru Yacht Club de Monaco

La primul etaj, numit „Puntea 2”, au fost amenajate un club, un bar-restaurant şi o piscină, toate destinate membrilor. Nivelul superior, conceput pe dublă înălţi­me, găzduieşte birourile admi-nistrative, precum şi o serie de „cabine” pentru vizitatori. Ultimul etaj este rezervat pentru spaţiile de evenimente şi, aici, atenţia deosebită acordată detaliilor reflectă calitatea serviciilor pen­tru care locul este renumit. Volumul ori­entat către port găzduieşte clubul de canotaj al Monaco-ului, precum şi şcoala de na­vigaţie a clubului de yachting, ce se adresea­ză cu precădere copiilor şi oferă spaţii de stu­diu, ateliere şi loft-uri pentru bărci de di­men­siuni mici. Tot aici se regăsesc mai mul­te spaţii publice şi co-merciale, ce transformă clădirea într-o destinaţie pentru întreaga co­munitate. Mai mult, uşile glisante ale şcolii de navigaţie încurajează desfăşurarea de ac­ti­vităţi la exterior.

Un nou sediu pentru Yacht Club de Monaco

Un nou sediu pentru Yacht Club de Monaco

Acest volum are un aco­periş verde amenajat peisagistic, ce este de­limitat pe o latură de terasa restaurantului în timp ce alta conduce spre spaţiul deschis destinat activităţilor culturale. La nivel este­tic, el completează secvenţa de spaţii verzi a oraşului şi, de asemenea, generează o nouă traiectorie pie­tonală între port şi Piaţa Cazi­nou­lui.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0