fbpx

Un oraș oniric: festivalul Luminale, Frankfurt

Mai mult decât o necesitate de iluminare urbană, mai mult decât un spectacol temporar, și mai mult decât o formă care urmează funcțiunii, instalațiile interactive pun în discuție implicarea directă în spațiul public al orașului contemporan, dialogul și chiar și posibilitatea de a-l transforma prin efemer. Aceste instalații au puterea de a transmite mesaje. Transformă peisaje, modificând temporar aspectul fondului construit. Creează scenarii, aducând împreună toate categoriile sociale și de vârstă la un numitor comun, acela al fascinației pe care lumina îl are asupra fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă, de statut social sau de grad de implicare în cadrul comunității.

_DSC2874++

Cu ocazia festivalului Luminale, o explozie de lumină, sunet și culoare a inundat un spațiu public iconic al orașului Frankfurt. Römerberg (în traducere, Muntele roman) este o piață amplasată în fața complexului de clădiri Römer, sediu al administrației locale încă din secolul al XV-lea. Loc istoric pentru numeroase cermonii de încoronări imperiale, piețe tradiționale și târguri de Crăciun, acest spațiu este kilometrul zero al orașului medieval, precum și o destinație turistică populară.

Instalația multimedia Frankfurt Fades creată de Philipp Geist a imersat vizitatorii într-un spațiu cu totul metamorfozat prin intermediul unei proiecții pe fațadele clădirilor, secondată de o proiecție pe întregul paviment al pieței. Arhitectura și situl, suprafețele verticale și cele orizontale au fost astfel conectate într-o amplă imagine plină de dinamism. În proiecție au fost integrate cuvinte și fraze în directă legătură cu locul, iar autorii acestora au fost chiar locuitorii orașului Frankfurt, invitați să trimită, la o adresă de e-mail dedicată, cuvintele-cheie și scurte fraze pornind de la noțiunile de timp, oraș vechi, modern, oameni, Frankfurt sau Römer.

Frankfurt Fades a fost, așadar, mai mult decât o imersiune într-un scenariu luminos dinamic: a fost o reprezentare efemeră a gândurilor, viziunilor și aspirațiilor locuitorilor, un proiect în care utilizatorii respectivului spațiu au avut ocazia să intervină în mod direct.

Artistul german Philipp Geist, unul dintre numele de referință în videomapping-ul mondial, lucrează încă din 1996 cu proiecții, mapări, lumină, fotografie și pictură, concentrându-se asupra felului în care percepția bi- și tridimensională poate fi modificată prin transformarea canvasului arhitectural într-un mediu imersiv.

Articol apărut în igloo 193 / dec 2019 – ian 2020
big_city_lights

cover 193

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0