fbpx

Un pas în calea unui stil de viață sustenabil: în vizită la magazinul Zero Waste din București

Undeva, în fosta mahala bucureșteană a Pieței Matache, printre ultimele case supraviețuitoare cu ștaif de început de secol 20 și siluete contemporane de clădiri de birouri și-a găsit loc magazinul Zero Waste, oază a unei tendințe globale de încercare de a reduce risipa, de a consuma ceva mai cumpătat și responsabil, de a fi mai conștienți de felul în care alegem anumite produse și alimente.

Cu Ana Maria Răducanu, inițiatoarea și sufletul proiectului, m-am întâlnit într-o zi însorită de martie chiar la magazin. La un pas de agitația marilor artere și piețe sufocate de urban, spațiul Zero Waste se dovedește extrem de deschis și primitor, cu rafturi care se profilează printre valuri de plante uscate și agățate decorativ și un buchet complex de arome care provin de la condimente, cereale, fructe uscate și o sumedenie de alte produse artizanale, de îngrijire a casei ori cosmetice.

zero_waste_3

Totul este la vedere, la propriu, în sensul că produsele sunt expuse în borcane sau vase mari din sticlă ori ambalaje din hârtie, prin urmare vizita trebuie pregătită ritualic cu recipiente aduse de acasă în care se vor așeza și cântări exact cantitățile de care are fiecare nevoie. Pare o adevărată călătorie, nu? Așa și este și, până să fie deschisă tuturor, a fost nevoie de o altă călătorie, pe care Ana Maria a făcut-o prin lume timp de trei ani ca să descopere și să se descopere:

Am plecat în lume ca să mă pot întoarce aici. Am călătorit și am locuit în comunități intenționale, ecovillage-uri, din India și Europa după ce ajunsesem într-un punct de burnout lucrând în educație alternativă și am plecat să înțeleg un pic mai bine ce e cu mine și cu lumea. În călătorie mi-am dat seama că, deși suntem capabili să realizăm lucruri minunate, facem foarte multă risipă și că am uitat că ar trebui să existe un echilibru între creație și consum. În jurul magazinului, deschis la mijlocul lui decembrie 2020, s-a închegat deja o mică comunitate, care a contribuit în mod activ la deschiderea Zero Waste.

Amenajarea spațiului s-a făcut grație sprijinului dat de unii dintre membrii comunității, printre care se află și arhitecți și a transpus dorința Anei Maria de a reaminti legătura specială cu natura: La magazin, mă surprind mici momente de bunătate; văd în profilul oamenilor care îi trec pragul și în atmosfera care se creează o altă realitate. Vin oameni care vorbesc empatic cu ai lor copii, sunt respectuoși unii cu alții, practică acele lucruri pe care eu le doresc pentru întreaga societate. M-a surprins că am reușit să creăm o mică bulă și că spațiul fizic propune o realitate așa cum o visam, una în care oamenii sunt politicoși și răbdători.

zero_waste_1

Multe dintre produse provin de la mici producători locali: detergenți, săpunuri, dar există și altele de proveniență internațională (cosmetice organice, condimente etc.):

Dorința noastră este să generăm o cooperativă de creație, oameni locali capabili să creeze produsele de care avem nevoie aici. 

Cu un pas imaginar în viitor, Ana Maria îmi spune că a creat deja, alături de alte magazine zero waste din România, o alianță de colaborare și că există un interes crescut pentru demers (sunt magazine zero waste și la Sfântu Gheorghe, Cluj, Sibiu, Piatra Neamț, Oradea). De asemenea, la Bunești, în Argeș, se înfiripă cultivarea unei grădini forestiere:

Intenția pe termen lung ar fi să avem acest spațiu în natură în care să dezvoltăm un model de comunitate intențională ce trăiește după principii ecologice, cu hrană creată de noi și cu produse generate de oameni din cooperativa de creație. Să trăim în acord cu natura, la o scară macro, la nivel de comunitate, cu toate sistemele care fac viața posibilă.

Articol publicat în igloo #201 / aprilie-mai 2021 / Scenografie şi arhitectură / rubrica #deGustBun

igloo_201-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0