fbpx

Un sculptor între două lumi: Aurel Vlad

În perioada mai – iunie 2011, Muzeul de Arte din Timişoara găzduieşte o nouă expoziţie Aurel Vlad, ce poartă titlul „(Ne)liniştea unei lumi”.

„Aurel Vlad (n. 1954, Galaţi) este sculptor, desenator şi gravor, profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, personalitate de prim rang a artei româneşti contemporane. Din 1990 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu “, Secţia Sculptură, Bucureşti, clasa profesor Geta Caragiu Gheorghiţă şi prof. Marin Iliescu (1980-1984), Aurel Vlad este, din anul 2008, Decan al Facultăţii de Arte Plastice, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

Un sculptor între două lumi: Aurel Vlad

Înainte de a intra la facultate, Aurel Vlad a fost instruit de sculptorul Napoleon Tiron, pentru ca mai apoi să facă parte din clasa de sculptură a profesoarei Geta Caragiu. Nu sunt prea mulţi sculptori care se pot mândri că se trag dintr-un asemenea lineaj pedagogic. Napoleon Tiron ştia să-şi recruteze elevii şi nu de multe ori îi supunea la teste imprevizibile. Primul dintre ele era acela de a le testa memoria vizuală punându-i să deseneze ruta care îi aducea la atelierul său aflat, în anii ’70, pe strada Academiei din centrul Bucureştiului. Geta Caragiu, unul dintre cei mai inteligenţi pedagogi artistici, nu a căutat niciodată să se reproducă în mintea studenţilor, ci i-a făcut să se descopere pe sine, fapt dezarmant într-o disciplină în care egoul este mai puternic ca piatra. În perioada premergătoare studenţiei lui Vlad, în atelierul lui Tiron se năşteau nişte “mastabule”, creaturi himerice realizate din încrengături de lemn, legate cu sfoară de manila înmuiată în clei de oase. Ele au lăsat o impresie asupra generaţiei noastre nu atât prin faptul că erau complexe şi monumentale, ci pentru simplitatea procesului artistic prin care erau create. După 35 de ani, pot să mi-l închipui pe Aurel Vlad încercând o experienţă similară.” …

Articolul complet, scris de Adrian Ioniţă pentru Ora de Timiş, poate fi citit aici.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0