Un spaţiu de lucru ca un microcosmos de experienţe. Birouri CCD, Shenzhen, China

Punând sub semnul întrebării limitele dintre artă şi design, muncă şi hobby, frumuseţe şi funcţionalitate, noul sediu al biroului chinez CCD / Cheng Chung Design, fondat de către Joe Cheng, designer specializat în proiecte din domeniul ospitalităţii, şi cotat printre cele mai influente 500 de companii din China şi întreaga Asie, propune o abordare nouă, holistică asupra spaţiului de lucru. Elemente creative, ce încurajează spiritul ludic şi de explorare, se combină cu inovaţia tehnologică pentru a crea o viziune asupra următoarei etape din evoluţia stilului de viaţă al profesionistului urban.  

Biroul ocupă un întreg etaj, căruia i se adaugă un spaţiu adiţional la nivelul imediat superior, în cadrul unei clădiri înalte din oraşul Shenzhen, situată în zona golfului cu acelaşi nume. Inversând ordinea întâlnită în cadrul unui spaţiu de lucru tradiţional, el conţine un spaţiu de birouri, coffee bar, bucătărie deschisă, book bar, cabine izolate fonic pentru o singură persoană, amfiteatru, săli de conferinţe marcate de platforme elevate şi salon. De asemenea, spaţiul integrează o zonă de expunere pentru obiecte de design şi se constituie într-un veritabil centru dedicat artelor, ce poate găzdui evenimente dintre cele mai variate, de la expoziţii la seminare academice şi de la degustări de cafea la concerte şi recitaluri de poezie.

CCD_China_7

În cadrul holului de acces, uşile lifturilor sunt flancate de grilaje din lemn de bambus, element sustenabil şi gest de recunoaştere a tradiţiei zonei, care, în combinaţie cu finisajele moderne, creează o atmosferă calmă şi elegantă.

CCD_China_8

Coffee bar-ul, cu vederi panoramice asupra peisajului urban, are un caracter intim, generat de abordarea tip mix-and-match, cu instalaţii expuse la nivelul plafonului, două şeminee, plante verzi şi mai multe zone de şedere şi socializare, marcate de mobilier confortabil, oferă o experienţă multi-senzorială. O bucătărie deschisă a fost amenajată de cealaltă parte a barului propriu-zis.

CCD_China_9

Zona scărilor face legătura cu spaţiul de expunere amplasat cu un etaj mai sus şi, de asemenea, serveşte drept mini-amfiteatru în cadrul seminariilor şi activităţilor de training pentru studenţii de la Academia de Arte Frumoase din Guangzhou, cu care biroul de design este afiliat.

CCD_China_10

Sculptura în lemn intitulată “Big Fish” este o prezenţă impozantă, datorită dimensiunilor sale, dar şi jucăuşă, şi, în acelaşi timp, o aluzie la noul sub-brand CCD, numit Fish Eye Design (FED).

CCD_China_11

Ideal atât pentru pauze, cât şi pentru evenimente cu mai mulţi participanţi, book-bar-ul este mobilat cu piese provenite din întreaga lume, precum divanul portocaliu, scaunele şi, desigur, colecţia de cărţi.

CCD_China_12

Zona de lucru propriu-zisă, bine iluminată natural graţie ferestrelor generoase, se distanţează în mod intenţionat de layout-ul clasic de birou, atât mobilierul cât şi sălile de şedinţe transparente, cu o structură uşoară, fiind amplasate astfel încât schema de ocupare să asigure confortul fiecărui angajat.

CCD_China_13

La nivelul superior, zona de expunere asemenea unei galerii de muzeu surprinde prin varietatea obiectelor de diferite origini – de la corpuri de iluminat şi piese de mobilier moderne şi contemporane la obiecte de artă populară şi chiar piese extrem de rare şi valoroase, precum un cap al lui Buddha cu o vechime de 1000 de ani, provenit din Thailanda.

DENUMIRE PROIECT: A Boundless and Ideal Life Experience Center at CCD Headquarters; LOCAŢIE: zona golfului, Shenzhen, China; SUPRAFAŢĂ: 1924 m2; AUTORI: CCD / Cheng Chung Design, designer Joe Cheng; FINALIZAT: 2020