fbpx

Unitatea Institutului Geologic din Catalonia

Clădirea reprezintă o unitate de suport teritorială pentru cercetătorii de la Institutul Geologic din Catalonia, precum și pentru cei care vin în munții Pirinei pentru a studia geologia zăcămintelor de hidrocarburi. Conceptul arhitectural urmărește îndeaproape funcțiunea institutului, membrana exterioară reflectând harta regiunii și jucând un rol important în filtrarea luminii, implicit în eficiența energetică.

Text: Ioana Diaconu
Foto: Oikosvia Arquitectura

Unitatea este gândită ca abstractizarea unui monolit, compact și simplu, care prezintă pe o latură o ”balma” (în catalană, o peșteră mică sub forma unei formațiuni stâncoase) care ghidează vizitatorul spre interior. Acest aspect este dat de membrana externă, fațada formată din plăci de oțel corten perforat, cu mici goluri de diametre diferite. Plăcile reprezintă o versiune monocromă a hărții geologice a zonei, oferind coerență întregului concept. Această membrană acoperă clădirea și are rolul unui filtru pentru lumina solară, întrupând într-un singur element structural două dintre premisele proiectului: eficiența energetică și natura simbolică a clădirii. La interior, volumul este construit prin alternarea spațiilor închise care acomodează activitățile indiviuale și a golurilor verticale și orizontale, care ajută sistemul de control pasiv al climei.

În spatele fațadei impresionante vom da peste o construcție cu facilități administrative și de cercetare împărțite pe patru etaje, acumulând o suprafață totală de aproximativ 1 250 mp. La subsol întâlnim un laborator, un spațiu de depozitare pentru mostre, un vestiar și un utilaj de foraj geotermal. La parter se află sala de conferințe și zona de lucru pentru organizațiile externe, iar la etajele superioare sunt distribuite birourile, sala de videoconferințe, arhiva și zona de luat masa.

Noul sediu al IGC este o clădire la înalte standarde de performanță, cu un certificat de eficiență energetică clasa A. Clădirea folosește energia geotermală pentru ventilație și pentru furnizarea apei calde, ceea ce reduce consumul de energie și implicit emisiile de CO2. Sistemul de ventilație este controlat prin intermediul senzorilor de control al calității aerului și în același timp prin dispozitive de recuperare entalpice care captează energia din aerul care circulă. Iluminatul este eficient, cu control automat pe linia fațadei și cu detectoare de mișcare în zone folosite mai rar. Clădirea se bucură de un sistem de management integrat ce controlează aparatele de aer condiționat, circulația aerului, apa caldă și iluminarea, pe principiul consumului minim de energie și al emisiilor minime de CO2.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0