fbpx

UNPOLISHED – Young Design From Poland / Bucharest

Pe data de 28 septembrie 2012, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti va fi deschisă expoziţia de tânăr design polonez UNPOLISHED – YOUNG DESIGN FROM POLAND, ce va putea fi vizitată timp de şase săptămâni, până pe 11 noiembrie.

UNPOLISHED - Young Design From Poland / Bucharest

Conform conceptului curatorilor, expoziţia reprezintă căutarea unui numitor comun al designului polonez. Prezintă cele mai interesante proiecte şi realizări ale tinerilor designeri. Dovedeşte că designul polonez, care se inspiră din bogatele experienţe şi tradiţii poloneze este un fenomen în sine, fiind astfel atractiv şi demn de a fi cunoscut.

UNPOLISHED - Young Design From Poland / Bucharest

Expoziţia a fost prezentată în cadrul multor festivaluri prestigioase de design şi muzee de artă aplicată precum Salone del Mobile de la Milano, Designer’s Days şi Design Week de la Paris, Inno Design Tech Expo de la Hong Kong sau Muzeul de Artă din Köln şi Muzeul de Design din Helsinki. Ediţiile ei anterioare s-au bucurat de critici pozitive din partea specialiştilor şi de interesul publicului. Agnieszka Jacobson-Cielecka, curatoarea expoziţiei, explică în acest fel geneza acesteia: „Pentru prima dată am prezentat lucrările tinerilor designeri polonezi în septembrie 2009, la DESIGN SEPTEMBER din Bruxelles. S-a dovedit că designul polonez este atractiv pentru receptoriieuropeni iar designerii noştri au idei interesante, uimitoare şi unice. Expoziţia UNPOLISHED a devenit în acest fel un proiect ciclic – în fiecare an apar de altfel noi creatori, apar proiecte artistice interesantecare merită să fie prezentate în Europa.”

UNPOLISHED - Young Design From Poland / Bucharest

Ediţia din Bucureşti a expoziţiei este mai vastă decât cele anterioare – vor fi prezentate 24 dintre cele mai interesante lucrări a 17 designeri şi grupuri de designeri şi 8 proiecte realizate de tineri arhitecţi. Publicul românesc va avea astfel ocazia să cunoască nu doar proiecte originale, surprinzătoare ale designerilor polonezi, incluzând aici printre altele proiectele cunoscute şi premiate în mai multe rânduri create de Oskar Zięta, Aze design, Beton, obiectele din sticlă şi porţelan realizate de Magdalena Trzcionka, Bogdan Kosak, Monika Patuszyńska, canapelele „gonflabile” admirate în întreaga lume produse de Malafor sau covoarele unicat create de duetul Czop/Rusin, dar şi obiecte arhitectonicedeosebite proiectate de tineri polonezi. Expoziţia este însoţită de conferinţe pe tema designului polonez contemporan şi de proiecţii de film.

UNPOLISHED - Young Design From Poland / Bucharest

Majoritatea designerilor, grupurilor de designeri şi birourilor de arhitectură care îşi prezintă lucrările în cadrul expoziţiei aparţin generaţiei aflate acum la vârsta de 30 de ani. Aceştia sunt, după spusele curatorilor, cea mai interesantă categorie de creatori. Educaţi exemplar, ei se ocupă nu doar de proiectare ci şi de producţia şi promovarea propriilor creaţii. Mulţi dintre ei au obţinut deja recunoaştere internaţională, concurând cu succes cu designeri din alte ţări.

La alegerea lucrărilor şi a designerilor am căutat cele mai caracteristice elemente ale designului polonez, cele care ne diferenţiază de restul designerilor.”, atrage atenţia Agnieszka Jacobson-Cielecka. „Cu siguranţă există un proces special de alegere a materialelor. Designerii se îndreaptă către materiale care le sunt la îndemână, sunt ieftine şi naturale: lemn, plăci de OSB şi MDF, fetru sau materiale reciclate. De asemenea, cel mai adesea îşi produc singuri obiectele sau cu ajutorul meşterilor locali. Majoritatea lucrărilor realizate sunt prototipuri, piese unicat sau ediţii limitate. O regulă similară am adoptat şi în ceea ce priveşte arhitectura. Nu prezentăm obiecte complexe, multigabaritice şi multifuncţionale. Dimpotrivă, de cele mai multe ori este vorba de clădiri individuale, iar în două dintre cazuri acestea sunt clădiri sacrale.”

UNPOLISHED - Young Design From Poland / Bucharest

Pentru unii dintre creatori inspiraţia vine din tradiţia poloneză, cultura materială şi meşteşuguri. În multe lucrări este vizibilă gluma, ironia şi un suplu simţ al umorului; multe dintre ele se află la limita dintre design şi artă, se caracterizează prin distanţarea faţă de definiţia clasică a designului. Aşa sunt lucrările realizate de Gogo sau ale celor de la Beton. Un alt motiv îl constituie fascinaţia pentru material, textură şi tehnologia producţiei, care poate fi observată îndeosebi în lucrările artiştilor Monika Patuszyńska, Magdalena Trzcionka sau Oskar Zięta.

Propunerile arhitecţilor,prezentate în cadrul expoziţiei, cel mai adesea încă nerealizate, sunt foarte apropiate de gândirea designerilor de obiecte utilitare. În proiecte, foarte importante sunt ideea, materialele simple şi naturale, provenite adesea chiar din locul în care acel obiect va lua fiinţă, dar şi folosirea la construirea lor a meşterilor locali. În proiectele de arhitectură se observă grija pentru mediu, simplitatea dusă până la minimalism, tinderea armoniei dintre mediul înconjurător şi obiect în spiritul principiului „mai puţin înseamnă mai mult”.

Proiectele de arhitectură şi cele de produs au ca numitor comun faptul că se găsesc în ele simplitatea, modestia, echilibrul între tradiţie şi modernitate.

UNPOLISHED - Young Design From Poland / Bucharest

Curatorii expoziţiei sunt personalităţi recunoscute în domeniul designului polonez şi internaţional: Agnieszka Jacobson-Cielecka, directorul artistic al festivalului Łódź Design şi Paweł Grobelny, designer şi organizator de expoziţii de design, iar organizatori – Institutul Polonez din Bucureşti, Muzeul Regional din Stalowa Wola şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Institutul Polonez din Bucureşti promovează cultura şi arta poloneză în România nu doar prin organizarea de evenimente culturale. Interioarele sediului Institutului Polonez au fost proiectate de către designeri polonezi de interior, fiind mobilate şi decorate cu elemente proiectate de creatori polonezi, constituind astfel cea mai bună carte de vizită a designului polonez.

UNPOLISHED – YOUNG DESIGN FROM POLAND/BUCUREŞTI: 28.09. – 11.11.2012, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, str. Izvor nr. 2-4, aripa E4, Bucureşti, România (Intrarea prin Calea 13 Septembrie), www.mnac.ro. Muzeul este deschis vizitatorilor de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Expoziţia este organizată de Institutul Polonez din Bucureşti (www.culturapoloneza.ro), Muzeul Regional din Stalowa Wola (www.muzeum.stalowawola.pl) şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană (www.mnac.ro)

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0