UPDATE UNDERTOWN Artă în pasaj auto _2 / 3
Înainte de a aborda subiectul, de a spune câteva cuvinte despre operele artiștilor internaționali din cadrul galeriei UNDERTOWN din spațiul public, ar trebui să precizez că la sfârșitul secolului XX și începutul XXI, arta stradală a evoluat spre forme mai complexe de exprimare artistică interdisciplinară. Astăzi se explorează noi forme de exprimare în arta graffiti, începând să prolifereze caractere, simboluri şi forme abstracte. Artistul ascuns sub masca protectoare a anonimatului, dând frâu liber imaginaţiei, începe să ne transmită o serie de mesaje. Deși este încă subversivă și în mare parte o mișcare ilegală, prin iubitorii de artă și profesioniști, arta stradală și-a câștigat locul în lumea artei contemporane.
Să revenim la Galeria Street Art Undertown, unde suntem invitați să admirăm mişcările şi ritmurile compoziţionale ale lucrărilor. Este un spațiu deschis, care regrupează toate formele de expresie artistică, stiluri și abordări diferite, fiind o panoramă a creației independente în spațiul public.
Tocmai acest câmp de experimentare redă acea relaţie simbolică pe care ele o cantonează la baza spaţiului urban. De altfel, complexitatea scenariilor pe care ni le propun artiştii, de la abstracţiuni, colaje, reciclări de semne şi simboluri, se demultiplică la nesfârşit în jurul caracterului spaţial al peisajului urban. Artiştii provoacă canonul tradiţional al artei, surprinzând multitudinea de senzaţii, percepţii, pe de o parte, iar pe de altă parte, imaginea se dezvoltă captiv, unde artistul speculează nevoia de spectacol, de miraj, de depăşire a propriei condiţii. Aici limbajul plastic marchează un nou început, un semnal puternic al schimbării, dinamizând pereţii… Transformarea spaţiului devine un pasaj în cerc, o spectacularizare alienată care accentuează ideea de statut cinematic urban, integrând trecătorii în secvenţe mereu diferite şi punând în scenă valoarea spaţiului urban.
Creațiile artiștilor reflectă vizual contextul cultural al țărilor din care provin, exprimă starea emoțională, preocupările sociale, economice sunt reunite printr-o coregrafie a mijloacelor de expresie: de la hiperealism (Koz Dos Venezuela) la surrealism (Nicolas Romero Argentina), de la jocul abstract (Oscar Latuag, Slomo, Iker Spania) la figurativ ca o parte individuală din fundal (Daniela Carvahlo Peru, Mateus Bailon Brazilia), de la personaje amuzante, unice, de un comic aparte, bine conturate (Thee Muizen Spania – Olanda, Luca di Maggio Italia) la portretele feminine (Paola Delfin Mexic, Xtemy Spania), de la caligrafia3D (IzzyIzvne Republica Modova) la geometrie spațială (Marina Zumi Argentina).
Astfel, prin intermediul acestor montaje pe care le propun, artiştii generează o nouă „galerie vie” care reflectă viaţa aşa cum este ea înţeleasă, care asigură o interacţiune între spaţiul urban şi spectactor.
Detalii la https://www.facebook.com/Timisartfest/ şi la https://streetartfestival.blogspot.com/.
Arta în pasaj, artă în pasaj, trecere înnobilată, pereţi umanizaţi, spaţiu preschimbat, atmosferă nouă, viaţă, schimbare benefică sunt câteva dintre cuvintele cheie sau sensurile posibile, conceptele deschise de un astfel de demers.
Alegeţi un hashtag.