UPS – Under Pressure Solutions: mobilierul-burete
DESIGN: Camille Blin, Christophe Guberan, Anthony Guex, Chris Kabel, Julie Richoz TEXT: Ruxandra Enache FOTO: Younès Klouche, Jasmine Deporta
În timpul unor experimente din cadrul unui workshop de cercetare a materialelor cu proprietăți compresibile de la ECAL/Universitatea de Artă și Design din Lausanne, cinci designeri decid să continue studiul printr-un experiment mai complex care are ca finalitate o serie de obiecte de mobilier din burete de celuloză expuse în cadrul Milano Design Week 2024.
Istoria soluțiilor de optimizare a asamblării și transportului mobilierului este veche. Nevoia de a păstra totodată funcționalitatea și estetica produsului final a creat, de-a lungul timpului, obiecte de mobilier care au revoluționat industria designului de produs și au creat numeroase variații ale conceptului de home assembly: de la celebrele scaune realizate prin îndoirea lemnului de tâmplarul austriac Michael Thonet în 1859, până la Crate Chair al lui Gerrit Rietveld, 75 de ani mai târziu.
Relevant pentru experimentul ECAL din zilele noastre este fotoliul UP5 al arhitectului italian Gaetano Pesce, din 1969, realizat din spumă poliuretanică, care se expandează de unul singur când este despachetat. Abordarea designerului italian este una complet diferită: în loc să studieze modularitatea obiectului, acesta îl ambalează în vid, reducându-i, astfel, volumul la o zecime din volumul final. Pesce transformă momentul despachetării scaunului în mai mult decât un pas al kit-ului de asamblare: devine un act artistic integrat în experiența completă a obiectului de mobilier. Spuma poliuretanică necesară expandării scaunului conținea, însă, freon, un gaz dăunător stratului de ozon, iar în ciuda succesului, produsul a fost retras de pe piață și o nouă versiune care nu include elementul-surpriză al despachetării a fost, ulterior, comercializată.
Materializarea experimentului a apărut ca răspuns la un exercițiu de imaginație care se baza pe un scenariu simplu: primești o placă comprimată și uscată de burete de celuloză pe care trebuie să o uzi și apoi să o lași la uscat pentru a o folosi ca scaun. Designerii au lucrat colectiv la diferite idei de prototipuri care să aibă următoarele calități: o producție eficientă, un design care să faciliteze expansiunea și să minimizeze cantitatea de apă necesară, precum și să scurteze durata fazei de uscare. Scaunele propuse oferă variații de tăiere a plăcilor de burete uscat prin care se studiază modul diferit în care buretele reacționează la procesele mecanice, devenind, astfel, o continuare a cercetării pornite în 2021, și nu un rezultat final.