fbpx

Urban Spaces 5

ARHITECTURĂ: ADNBA TEXT: Anda Zota FOTO: Vlad Pătru

Un exercițiu al ritmului și proporției, un manifest al integrării în context și echilibrului între formă și fond. O apariție discretă care, în sine, militează pentru un București în care locuirea se integrează firesc. Da, e de la sine înțeles că abia așteptam prilejul de a-mi structura ideile despre noul proiect ADN BA din Sfinții Voievozi.

Calitatea eterogenă a tipologiilor de locuire bucureștene propune o diversitate abundentă, care conturează cartiere diferite din punct de vedere spațial. Fiecare are un caracter specific, devenit punct de interes pentru rezidenți. Aceste suprapuneri constante de-a lungul timpului au creat densificări succesive, rezultatul fiind conturarea unor zone particulare, în care locuirea devine îmbogățită de arhitecturi-surpriză, de spații urbane inedite și de volumetrii racordate la scară domestică. Locuirea în centrul Bucureștiului a devenit încă din perioada interbelică o oază a diversității tipologice, iar caracterul ei eterogen a determinat și o efervescență a comunităților coagulate.

Proiectul din Sfinții Voievozi 20-24 (Urban Spaces 5) a pornit tocmai de la nevoia de recuperare a acestei diversități bucureștene, îmbinând o volumetrie fragmentată cu diversitatea tratamentelor de fațadă. Astfel, aceste jocuri de înălțimi, registre, texturi, suprafețe, nuanțe, marcate prin pliuri adâncite sau muchii reliefate, racordează volumul la domesticul arhitecturii locale, dezvoltând un ansamblu spațial complex, care răspunde atât contextului dimprejur, cât și cerințelor locuirii contemporane. 
text2_SFV_004_IMG_5782_vladpatru

Volumetria fragmentată se amplasează pe o parcelă neregulată, rezultată în urma alipirii a două loturi, intervenție ce a generat o arhitectură ce preia axele direcționale ale contextul construit, căruia i se subordonează. Volumul așezat la aliniament se racordează la calcanele clădirilor învecinate, în timp ce al doilea volum ocupă fundul de lot. Prin sculptări succesive, prin variații de înălțime, prin deschideri și fragmentări, retrageri și accente, arhitectura răspunde imediat vecinătăților, proiectându-se pe fondul construit variat din punct de vedere tipologic și funcțional.

text3_SFV_006_IMG_5945_vladpatru
La nivelul plintei urbane, proiectul propune o diversitate de spații publice. Acestea sunt adresate atât rezidenților imobilului, cât și întregului cartier, construind o nouă narațiune a parcurgerii funcțiunilor parterului și reconstituind totodată nostalgia vechilor prăvălii bucureștene de la colț de stradă. Astfel, parterul, înălțat și remarcat, delimitat ca registru prin muchii orizontale perimetrale, capătă caracter identitar de sine stătător, devenind un coagulator al comunității și îmbogățind calitatea locuirii în întreg cartierul.
text4_SFV_001_IMG_7094_vladpatru

Apropo de locuire — imobilul acomodează o varietate de apartamente, cu organizări planimetrice diferite; unele duplex sau triplex, însă toate beneficiind de spații exterioare generoase. Curți private, loggii și terase ample ritmează volumetria, susținând totodată un dialog deschis între înăuntru și afară. Multitudinea de texturi, reliefurile orizontale și verticale, nuanțele tonale, toate devin mărturii ale unei diversități asumate, complementare contextului urban eterogen.

PROIECT: Urban Spaces 5; AMPLASAMENT: strada Sfinții Voievozi 22-24, București; SUPRAFAȚA TERENULUI: 2 359 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 9 645,20 mp; ARHITECTURĂ: ADN Birou de Arhitectură; AUTORI: Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Bogdan Brădățeanu, Petra Bodea, Valentina Ţigâră, Elena Zara, Mihail Filipenco, Adrian Bratu; COLABORATORI: Traian Iacob, Chan-Woo Park, Diana Buța, Ana Băbuș, Radu Constantin; STRUCTURĂ: Incona, ing. Mircea Neacșu; INSTALAȚII: Alma Instal Pro, ing. Adrian Sandu; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Senzui Atelier de Peisagistică; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în Dosarul din igloo #210 / rural-actual / octombrie – noiembrie 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0