Urban Spaces 5
ARHITECTURĂ: ADNBA TEXT: Anda Zota FOTO: Vlad Pătru
Un exercițiu al ritmului și proporției, un manifest al integrării în context și echilibrului între formă și fond. O apariție discretă care, în sine, militează pentru un București în care locuirea se integrează firesc. Da, e de la sine înțeles că abia așteptam prilejul de a-mi structura ideile despre noul proiect ADN BA din Sfinții Voievozi.
Calitatea eterogenă a tipologiilor de locuire bucureștene propune o diversitate abundentă, care conturează cartiere diferite din punct de vedere spațial. Fiecare are un caracter specific, devenit punct de interes pentru rezidenți. Aceste suprapuneri constante de-a lungul timpului au creat densificări succesive, rezultatul fiind conturarea unor zone particulare, în care locuirea devine îmbogățită de arhitecturi-surpriză, de spații urbane inedite și de volumetrii racordate la scară domestică. Locuirea în centrul Bucureștiului a devenit încă din perioada interbelică o oază a diversității tipologice, iar caracterul ei eterogen a determinat și o efervescență a comunităților coagulate.
Volumetria fragmentată se amplasează pe o parcelă neregulată, rezultată în urma alipirii a două loturi, intervenție ce a generat o arhitectură ce preia axele direcționale ale contextul construit, căruia i se subordonează. Volumul așezat la aliniament se racordează la calcanele clădirilor învecinate, în timp ce al doilea volum ocupă fundul de lot. Prin sculptări succesive, prin variații de înălțime, prin deschideri și fragmentări, retrageri și accente, arhitectura răspunde imediat vecinătăților, proiectându-se pe fondul construit variat din punct de vedere tipologic și funcțional.
Apropo de locuire — imobilul acomodează o varietate de apartamente, cu organizări planimetrice diferite; unele duplex sau triplex, însă toate beneficiind de spații exterioare generoase. Curți private, loggii și terase ample ritmează volumetria, susținând totodată un dialog deschis între înăuntru și afară. Multitudinea de texturi, reliefurile orizontale și verticale, nuanțele tonale, toate devin mărturii ale unei diversități asumate, complementare contextului urban eterogen.
PROIECT: Urban Spaces 5; AMPLASAMENT: strada Sfinții Voievozi 22-24, București; SUPRAFAȚA TERENULUI: 2 359 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 9 645,20 mp; ARHITECTURĂ: ADN Birou de Arhitectură; AUTORI: Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Bogdan Brădățeanu, Petra Bodea, Valentina Ţigâră, Elena Zara, Mihail Filipenco, Adrian Bratu; COLABORATORI: Traian Iacob, Chan-Woo Park, Diana Buța, Ana Băbuș, Radu Constantin; STRUCTURĂ: Incona, ing. Mircea Neacșu; INSTALAȚII: Alma Instal Pro, ing. Adrian Sandu; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Senzui Atelier de Peisagistică; FINALIZAT: 2022
Articol publicat în Dosarul din igloo #210 / rural-actual / octombrie – noiembrie 2022