fbpx

Urban Sun. Spaţiile publice, într-o nouă lumină

„Dintr-odată, lumea noastră s-a umplut de bariere de plastic şi de stickere marcând distanţa socială, iar familiile noastre s-au redus la pixeli pe ecranul computerului. E nevoie să devenim arhitecţii noi normalităţi şi să creăm spaţii mai bune, în care să ne putem întâlni din nou”, spune Daan Roosegaarde. Alături de echipa sa, precum şi de experţi şi oameni de ştiinţă, designerul olandez şi-a propus să folosească proprietăţile luminii pentru a depăşi limitele pe care pandemia l-a impus interacţiunii în spaţiile publice.

Cercetările au arătat că un anumit tip de raze luminoase, mai precis razele UVC cu o lungime de undă de 222 de nanometri, au proprietatea de a steriliza aerul şi de a reduce viruşii într-o proporţie de până la 99,9%. Mai mult, spre deosebire, de exemplu, de razele UV tradiţional folosite, cu o lungime de undă de 254 de nanometri, razele UVC de 222 nm nu sunt dăunătoare oamenilor sau animalelor.

7UrbanSunRoosegaarde

Studiul luminii nu este un câmp nou pentru Studio Roosegaarde, iar proiectul autofinanţat Urban Sun a debutat în 2019. Pandemia l-a făcut o realitate, iar în acest moment s-au alăturat experţi din Olanda, Japonia, SUA şi Italia. Razele UVC de 222 de nanometri sunt folosite ca suport adiţional la măsurile sanitare de protecţie, pentru a facilita întâlniri sociale, evenimente sportive şi activităţi şcolare mai sigure, care să se poată desfăşura fără restricţii. Sursa de lumină este măsurată şi calibrată de către Institutul olandez naţional de meteorologie VSL, şi este în conformitate cu standardele de siguranţă ale Comisiei internaţionale pentru protecţia contra radiaţiilor nonionizate (INCIRP).

2UrbanSunRoosegaarde

Proiectul este susţinut de cercetători şi experţi din întreaga lume, iar studiile care stau la baza lui au fost validate de către Universităţile din Columbia şi Hiroshima. Urban Sun a fost prezentat public în premieră în martie 2021, în Rotterdam, şi aruncă o nouă lumină asupra vieţii noastre sociale.

Articol publicat în igloo #201 / aprilie-mai 2021 / Scenografie şi arhitectură / Rubrica City Plus

igloo_201-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0