fbpx

Urmărește Zburătorii, animația colaborativă dintre copii și artiști, la Animest!

RADAR Kids, cu sprijinul Lidl România, alături de artiștii new media Vână Animation Studio și Aural Eye și împreună cu copiii de la Școala Step by Step, prezintă în premieră națională animația Zburătorii la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest, în cadrul secțiunii dedicate pentru copii: Minimest.

Filmul va fi difuzat în calupul Minimest-1, sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 10.00, in cinematograful virtual de pe www.animest.ro.

Povestea animată a luat naștere în cadrul unui curs de animație, parte din Biblioteca de New Media Art, un proiect dezvoltat de RADAR Kids în primăvara acestui an. Primul concept de acest fel în spațiul online autohton i-a purtat pe copii prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.

Zburătorii spune o poveste imaginată a aviației românești cu sâmburi de realitate inserați pentru ochii cunoscătorilor. Coandă, Vuia și Vlaicu colaborează pentru a obține aparatul de zbor desăvârșit, însă insistențele lor declanșează un război cu … croissante și baghete. Dacă vreți să vedeți ce se întâmplă după ce apare și cavaleria salvatoare,  întruchipată de curajoasele femei-aviator din Escadrila Albă, click & play.

În plus, povestea sărbătorește un dublu centenar, 100 de ani de la primul film de animație românesc – Păcală în lună și un secol de prezență în industrie aerospațială românească.

Prin cursul online pilot, ținut de Vână Animation Studio pentru animația 2D și frame by frame și de Aural Eye pentru animația 3D, copiii au creat scenariul și au animat personajele gândite de ei, avându-i pe artiști ca profesori. Apoi, prin concursul „Fii mini-animator coautor”, organizatorii și-au propus să găsească finalul poveștii prin implicarea și mai multor copii care au contribuit cu propriile lor idei sau desene pentru a o îmbogăți.

Ulterior competiției, juriul reprezentat de RADAR, VÂNĂ și Aural Eye a ales 5 câștigători ale căror idei se regăsesc la finalul animației Zburătorii, animate de artiștii de la VÂNĂ Animation Studio.

“Noi nu ne-am așteptat ca materialele pe care le-am făcut să îi captiveze așa de mult, iar ei nu se așteptau să îi luăm atât de în serios. Le-am spus de la bun început că suntem o echipă, că lucrăm împreună la o animație. O animație cu imaginația dusă la un nivel foarte înalt, ce-i drept:). Și uite că, la final, animația Zburătorii este un proiect excepțional, unul în care copiii nu doar au văzut cum se face animația, ci chiar au făcut animație și sunt acum creditați ca autori de scenariu la primul lor scurt-metraj de animație. Noi i-am tratat ca pe niște egali, iar ei au oferit 100%. Am vrut să aplicăm singurul tip de educație în care cred: cel colaborativ și practic, în care tratezi elevul cu toată considerația pe care poți să o ai pentru o minte isteață, dornică să învețe,” Anca Manolache, scriptwriter Vână Animation Studio.

Prin conținutul Bibliotecii de New Media Art (https://surprize.lidl.ro/radarkids), copiii au avut acces la o serie de tutoriale și informații care deschid ușile în culisele desenelor animate. Micuții au putut învăța cum este organizat un studio de animație, ce roluri ar putea să ocupe, ce este un storyboard, câte tipuri de animație există, cum ia naștere un personaj și o poveste animată și au fost familiarizați cu tehnologiile folosite în animație.

Nota autorilor animației: pregătiți-vă pentru un experiment animat mai bogat în imaginație decât vata pe băț în zahăr 🙂

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Agerpres, Revista BIZ, Start-up, Iqads, Zile și Nopți, Designist, The Institute, Igloo, Modernism, Gokid.

Despre RADAR Kids

Parte a unui proiect mai amplu, RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities – RADAR Kids este un loc de joacă art & tech. Aici cei mici au ocazia să interacționeze cu tehnologii creative surprinzătoare și cu adevărat fascinante pentru ei, cum sunt realitatea virtuală sau augumentată, inteligența artificială sau video-mappingul, într-un spațiu imersiv și interactiv. 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0