Ușoară și transparentă. Noua copertină a Gării Oostende, Belgia

Noul acoperiș al Gării Oostende are un rafinament contemporan și transparență colorată și aduce în cartier, în oraș, prin întinderea sa generoasă, o nouă imagine și o nouă vibrație urbană. Oferind o altă experiență utilizatorilor gării și asigurând o excelentă irigare modală, amenajarea noii copertine și a zonei de parcare auto, moto și de biciclete conectează, unește și redefinește un nod intermodal.

Gara de lângă mare, Oostende, construită acum peste 100 de ani în timpul regelui Leopold al II-lea, este o clădire burgheză cu o arhitectură magnifică, demnă de „regina orașelor de pe litoral”. La fel ca orașul, gara s-a extins, devenind un hub popular de transport.

Mii de pasageri trec în fiecare zi pentru a lua un tren, un tramvai sau un autobuz ori poate un feribot sau o croazieră. Pentru acești călători, de-a lungul anilor, s-a dezvoltat o infrastructură din ce în ce mai complexă, generând un fel de labirint de transport sau un amestec aproape derutant de clădiri și parcări. Această limitare făcea imposibilă continuarea dezvoltării, deoarece tot mai multe persoane folosesc transportul în comun. Prin urmare, partenerii proiectului au investit în renovarea gării cu un amplasament unic, chiar lângă mare.

Gara de pe litoral devine – prin proiectul de amenajare, construire a unei noi copertine și a zonelor de parcare auto, moto și de biciclete – un fermecător hub principal de transport.Toate funcțiunile gării, din ce în ce mai complexe în secolul 21, sunt integrate în mod natural în proiectul coordonat de echipa de arhitectură de la Dietmar Feichtinger Architectes.

Ușoară și transparentă, noua copertină a Gării Oostende are o frumusețe contemporană. Scările, ascensoarele și pasarela sunt suspendate copertinei. Accese intermediare facile oferă o vizibilitate plăcută din ambele sensuri, sub acoperiș, din holul gării și de pe peroane. Instalațiile gării sunt suspendate. Semnalizarea și signalectica, panourile publicitare, instalațiile electrice eliberează spațiul pardoselii din hol și al solului peroanelor.

Continuitatea fluxului călătorilor este îmbogățită de epurarea vizuală, accentuând caracterul seren al acestui spațiu unic.Conectată la piața gării spre vest, parcarea bicicletelor este instalată sub acoperișul nou definit. Nivelul -1 are un ambient agreabil bine conectat la lumina naturală și la cer prin atriumuri rotunde.

Intervenția arhitecturală creează o imagine nouă, dar aduce orașului belgian și un plus semnificativ de energie. 1 700 de panouri fotovoltaice amplasate pe acoperișul parkingului produc 520 000 kWh/an.

Proiect: amenajarea Gării Oostende prin construirea unei noi copertine și zone de parcare auto, moto și de biciclete; Amplasament: Gara din Oostende, Natiënkaai 1, 8400, Belgia; Suprafața acoperită: 22 000 mp; Suprafața de autobuze și tramvaie: 17 000 mp; Parcări: 20 320 mp – 649 auto, 110 motociclete, 771 biciclete; Arie comercială: 1 590 mp; Arie de birouri suplimentare gării: 100 mp; Client: NMBS-HOLDING; De LIJN; Arhitectură: Dietmar Feichtinger Architectes, arhitect: Dietmar Feichtinger; Echipa de concurs: Claire Bodénez, Michael Felder, David Gregori y Ribes, Iwona Borkowska, Dorit Böhme, Marcus Himmel, Annalena Jost, modelare 3d Silviu Aldea; Proiect urban: Gerhard Pfeiler, Robert Grimm; Consultanță structuri: Technum; Supraveghere șantier: Eurostation; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo #194_Efemer-Permanent