fbpx

Vă mai amintiţi de PIF?

«Pif e partea simpatică a comunismului» – Michel Houellebecq la Bookfest, Bucureşti, iunie 2012

Vă mai amintiţi de PIF? Întrebarea asta trezeşte o serie de anecdote pentru o generaţie întreagă dinainte de 89, că este vorba despre revistele Pif Gadget pe care şi le dădeau de la unul la altul copiii din curtea blocului, despre goana după gadgeturile care veneau cu revista şi erau rare, pentru că Pif se citea mai ales la a patra sau a cincea mână, sau despre primele lecţii involuntare de franceză cu Placid şi Muzo, Corto Maltese, Arthur fantoma, Rahan, Pif şi Hercule. Obiect de nostalgie astăzi pentru francezi, Pif are o aură de revistă-cult în România.

Vă mai amintiţi de PIF?

Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România, cu susţinerea jurnalului l’Humanité, propun un eveniment unic pentru cele două ţări: expoziţia « Pif în România, un erou al epocii de aur ». Expoziţia “ Pif în România: un erou al epocii de aur ” îşi propune să retraseze istoria şi evoluţia acestei publicaţii şi mai ales să pună în lumină rolul său simbolic asupra imaginarului individual în România comunistă a anilor 70-80. Mai mult decât o vizită nostalgică, expoziţia reprezintă viziunea unei echipe de curatori din ambele ţări asupra fenomenului Pif: Jean-Pierre Dirick, autor de benzi desenate şi ilustrator pentru Pif, Ştefan Constantinescu, artist român, Xandra Popescu şi studio BASAR. Pif căţelul, Hercule, Arthur fantoma, Căpitanul Apache, Placid şi Muzo, Corinne şi Jeannot, Corto Maltez, Couik, Dicentim micul Franc, Doctorul Justice, Rahan, Tim, Pifou, Horace calul din vest, Nasdine Hodja, Ludo, sunt tot atâţi eroi inconturnabili ai revistei, pe care publicul îi va (re)descoperi în expoziţie. Pe lângă aceasta, artişti români contemporani ca Daniela Bălăneanu, Răzvan Botiş, Larisa Crunţeanu, Ion Grigorescu, Victor Man, Ciprian Mureşan, Dan Perjovschi, Mihai Stănescu, Gabriela Vanga şi VeioZArte, participă la expoziţie cu creaţii care dau seama de aportul adus de revista Pif imaginarului lor.

Expoziţia se desfăşoară la Sala Dalles între 20 iunie şi 22 iulie şi va putea fi itinerată şi la Festivalul de Bandă Desenată de la Angoulême.

Pif Gadget a fost una dintre puţinele publicaţii, dacă nu singura, care a pătruns din Occident şi a fost distribuită în mod legal în toate ţările din blocul comunist. În mod ironic, revista care a simbolizat pentru cei de aici valorile occidentale este tot un produs al comunismului, de data aceasta francez. În ciuda rarităţii – doar copiii persoanelor cu influenţă sau relaţii în cadrul sistemului aveau acces la acest lux, ceilalţi o puteau citi doar la a doua sau a treia mână – revista Pif-Gadget a suscitat adevărate pasiuni printre cititorii ei români, o Pifomanie.

Echipa:

Curatori: Jean-Pierre Dirick et Stefan Constantinescu

Curatori asociaţi: Xandra Popescu, Alex Axinte şi Cristi Borcan (Studio Basar)

Producător: Institutul Francez din România

Parteneri: Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), l’Humanité

Loc: Sala Dalles, bd. Magheru nr.18, Bucureşti

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0