fbpx

Vacanță într-un turn gotic din Toulouse

AMENAJARE DE INTERIOR: Christophe Benichou Architectures TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Cloé Chapelier

Peisajul orașului Toulouse – și mai ales centrul istoric – e presărat de siluetele a zeci de turnuri de cărămidă, ridicate cu precădere între secolele XIII și XVI de către personaje politice și negustori înstăriți ai vremii, în semn de putere și distincție socială. Turnurile nu erau de sine stătătoare, ci deserveau, prin scările spiralate, primele etaje ale caselor sau vilelor; înălțarea lor cu câteva etaje în plus era însă un gest simbolic, lipsit de o funcție practică. Acesta e, așadar, contextul în care s-a construit Turnul Pierre Séguy la 1477, asimilat un secol mai târziu unui hôtel particulier și ale cărui ultime trei etaje au fost de curând transformate de arh. Christophe Benichou într-un inedit spațiu de cazare.

Turnul se află într-o curte interioară, iar fiecare dintre cele trei etaje, accesibile printr-o scară îngustă și șerpuită, se întinde pe o suprafață de doar 9 mp. Primele două sunt mai degrabă retrase, cu o singură fereastră dând spre curte, dar compensează prin remarcabilele arcade ale tavanului boltit. Etajul de sus păstrează mai puține elemente din construcția inițială, însă oferă o priveliște largă asupra orașului, prin trei mici deschideri în zid.

Proiectul de renovare și amenajare a ținut cont de aceste trăsături ale fiecărui micro-spațiu, construind o viziune centripetă pentru primele două etaje – cu un unic punct de interes, în mijloc, pentru a lăsa să se citească astfel forma pereților și a plafonului – și una centrifugă la ultimul etaj, cu accent pe marginile spațiului, pe deschideri și orizont.

 

Primul nivel e dedicat camerei de baie, cu instalații sanitare esențializate la maximum, urmărind armonios linia arcuită a pereților și generând un efect de convergență.

 

Cel de-al doilea etaj adăpostește dormitorul, compact și discret, cu un sistem de iluminat ce pune în evidență bazele sculpturale ale arcadelor.

Ultimul nivel propune un mobilier cu design curbat, pentru o integrare fluidă și uniformă în spațiu. De altfel, simplitatea, austeritatea și omogenitatea caracterizează întreaga intervenție, stabilind un subtil dialog între notele contemporane și elementele istorice, între materialele netede, suple și straturile rugoase, vechi ale cărămizii.

Proiect: Amenajare Turnul Pierre Séguy; Amplasament: Toulouse, Franța; Amenajare de interior și schițe: Christophe Benichou Architectures; Suprafață: 27 mp; Finalizat: 2021.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0