fbpx

Velenje promenada

În Velenje, un oraŞ relativ tânĂr din Slovenia, imaginat drept spaţiu-grădină sau oraş care trăieşte în mijlocul unui parc, a început un amplu proces de restructurare a zonei de centru, din dorinţa de a-i readuce pe locuitori, în mod activ, în acest perimetru. Primul pas al acestui demers a fost amenajarea unei promenade pe o fostă axă pieto­nală, care a devenit un epicentru al evenimentelor şi al petrecerii timpului liber în Velenje. Transformarea a repus pe harta atracţiilor inclusiv râul oraşului, care a devenit şi pretextul conturării unui atractiv amfiteatru.

n Text: Manuela Zipişi n Foto: Miran Kambič

Construit în cheie modernistă, ca oraş-grădină, prin anii ‘50, Velenje este unic în peisajul sloven. Mai ales că, recent, s-a demarat o adevărată revitalizare a zonei de centru a oraşului, prin eliminarea elementelor indezirabile care s-au acumulat de-a lungul timpului şi adaptarea la necesităţile vieţii contemporane. Mai concret, în ideea de a reda oraşului energia umană de care are nevoie, s-a dorit încurajarea locuitorilor spre a nu mai petrece cea mai mare parte a timpului liber în zonele rezidenţiale din împrejurimi şi a reveni în centru, pentru a participa la spectacole ori alte evenimente sau pur şi simplu pentru a se plimba în voie. Un prim pas în această direcţie a fost făcut prin restructurarea zonei „Promenada”, una dintre arterele principale din centru, care în anumite puncte urmează cursul râului Paka. Deşi promenada exista, artera fiind închisă traficului încă de acum aproape 30 de ani, spaţiul avea aerul unui banal pasaj mult prea larg, căruia îi lipsea substanţa şi pe care oamenii îl străbăteau în grabă, fără a-şi dori sau a avea motive să zăbovească. Finalizat în 2014, proiectul transformării le aparţine arhitecţilor de la la biroul ENOTA, care, în această primă etapă, au avut în vedere simplitatea şi eficientizarea costurilor. Echipa a imaginat şi a pus în practică o succesiune de micro-spaţii conturate în suprafaţa largă, existentă, conectate printr-o potecă ceva mai îngustă, uşor şerpuită. În spaţiile ample (piaţete) există bănci – atractive elemente urbane din beton – a căror modalitate de aranjare poate atrage trecătorii să se oprească, creând astfel contextul participării lor la anumite evenimente ce pot avea loc în zonă. Suprafeţele de beton se întâlnesc din loc în loc cu zone de iarbă, deschizând spaţiul unor diverse utilizări. În prezent, spaţiul-vedetă al „Promenadei” a devenit noul amfiteatru plasat de-a lungul râului. De câteva ori pe an, apele râului Paka, în general de dimen­siuni reduse, cresc semnificativ, ceea ce face ca albia lui să fie destul de adâncă. Astfel, înainte de reamenajare, acesta nici nu se număra printre atracţiile oraşului, curgând undeva mult prea jos pentru a fi observat de pe podul existent. În consecinţă, podul a fost îngustat, iar în spaţiul obţinut a fost creat un amfiteatru, care coboară în trepte până aproape de malul râului. În acest fel, Paka şi amfiteatrul au devenit epicentrul zonei centrale a oraşului, spaţiu de întâlnire şi promenadă pentru locuitorii din Velenje, dar şi punct înspre care se poate merge pe bicicletă ori cu trotineta. Privind spre viitor, traseul principal al „Pro-menadei”, care se insinuează printre clădirile din jur, generează noi deschideri ale spaţiului, care ar permite conturarea, în timp, a unor alte elemente ori amenajări. Remodelarea centrului oraşului sloven va continua cu proiectarea unor spaţii subterane de parcare, dar şi prin construirea unor locuinţe atractive pentru tinerele familii. Cât despre parcul din centrul oraşului, se intenţionează o extindere a acestuia de-a lungul ambelor maluri ale râului, toate transformările urmând să fie înscrise în spiritul originar de „oraş-parc”.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0